onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hon är Sörmlands nya smittskyddsläkare

Publicerad: 25 januari 2023, 10:06

Malin Enarsson är ny smittskyddsläkare i Region Sörmland. Foto: Per Hillblom

Region Sörmlands nya smittskyddsläkare hann knappt bli biträdande innan hon tar steget till ordinarie. Nu ser Malin Enarsson fram emot att ta vara på erfarenheterna av pandemin.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion Sörmland

JS


Malin Enarsson har varit regionen trogen i 23 år. Som tidigare infektionsläkare kom hon nära smittskyddet och såg en inspirerande utveckling i att gå från det patientnära arbetet till det övergripande och samverkande. 

– Under covid blev det så tydligt hur viktigt det var med smittskyddsarbetet. Att samarbeta och försöka se vad som händer och hur det kommer gå, även om det var väldigt svårt när det gällde covid, säger hon till Dagens Medicin efter att regionstyrelsen på tisdagen formellt tagit beslutet om hennes nya roll.

Hon tillträdde som biträdande smittskyddsläkare så sent som i slutet av augusti, vid sidan av ordinarie Signar Mäkitalo som nu beslutat sig för att gå i pension. Den 1 februari tar Malin Enarsson över officiellt. 

Vad ser du fram emot i ditt arbete som ordinarie smittskyddsläkare?

– Det blir ett större ansvar men också större möjligheter att påverka och ta helhetsgreppet. Som biträdande agerar man kanske mer åt den ordinarie, här får jag möjlighet att forma arbetet själv. Det ser jag fram emot mycket. Min företrädare har väldigt mycket erfarenhet så jag har försökt suga åt mig så mycket som möjligt av det och han finns kvar på timmar som mentor åt mig också, säger Malin Enarsson.

Vilka är utmaningarna i Region Sörmland på det här området? Regionen drabbades ju till exempel hårt av covid under en period.

– Ja, vi har väl i mycket samma utmaningar som de andra regionerna. I nuläget sticker vi väl inte ut på något stort vis. Men det är ju att försöka få med sig och lära av det som har varit kring covidpandemin. Det hoppas jag att vi har möjlighet och kraft att göra. Samtidigt blir det mycket att blicka framåt och hantera andra frågor som kanske fått stå tillbaka under de här åren, säger hon och fortsätter:

– Bland annat har vi en ganska nystartad vaccinationsenhet i Sörmland som just kom i samband med covid. Det vill vi dra nytta av nu även när det gäller andra områden kring vaccination, som TBE-vaccinationen som är viktig i Sörmland eftersom vi har mycket TBE. 

Din föregångare tillträdde mitt under brinnande pandemi. Känner du lättnad över att tillträda när det är lite lugnare, efter den värsta virusvågen?

– Ja peppar peppar, nu är det en bit av vintern kvar så vi får väl se hur det går här framöver men just nu är det lite lugnare på smittskyddet när kurvorna pekar nedåt. Det känns bra när man är ny att ha lite luft i systemet.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev