onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hon blir Vårdförbundet Students nya ordförande

Publicerad: 25 oktober 2022, 06:05

Marlene Juhl blir Vårdförbundets nya ordförande. Foto: Lena Lee/Vårdförbundet

Marlene Juhl går tredje terminen på Röda Korsets sjuksköterskeutbildning i Stockholm. Hon är ny ordförande för Vårdförbundet Student.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetLöner

MP


– Det blev klart i lördags så jag har inte riktigt tagit in det, men det känns bra. Jag är förväntansfull.

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Bra handledare under VFU:n och inte för många handledare. Det är också viktigt att handledarna har avsatt tid för studenterna, det är något som vi ser saknas i våra VFU-enkäter. Det påverkar studenterna negativt men visar även på vilken arbetsmiljö som handledarna befinner sig i. 

– Representation är också viktigt. Att alla våra professioner syns är en viktig fråga för mig. Vi har kanske varit lite sämre på att lyfta till exempel röntgensjuksköterskestudenter och biomedicinsk analytiker-studenter, deras frågor och arbetsmiljö.

– Och förstagångslönerna. Vi jobbar till exempel med ”inte under 30 K” -kampanjen där vi utbildar våra studentmedlemmar så att de har det i ryggraden när de sedan går ut och löneförhandlar.

Hur kan fler lockas att utbilda sig inom vårdyrket tror du? 

– Där tror jag det är viktigt att man har en säkrad VFU. Alla högskolor och lärosäten har inte tillräckligt många VFU-placeringar för sina studenter. Även avståndet till sin VFU. I Norrbotten och Västerbotten har man problem med det. 

– Sen är det ett problem med spärrtentorna där studenter inte klarar sig och därför inte kan fortsätta utbildningen. Jag menar inte att vi ska sänka kraven eller kompetensen men det finns ju en anledning att se över utbildningen om det finns en majoritet av studenterna som inte klarar av dem.

– Och återigen lönerna. Är det värt för mig att plugga tre år med studielån för att sedan ha samma lön som jag kan ha i dag som undersköterska? Och biomedicinska analytiker har ingen specialistutbildning som till exempel sjuksköterskor har. Trots att jag har kompetens så synliggörs inte det, är det då värt det? 

Läs också: Nya siffror: Så mycket tjänar Naturvetarnas vårdprofessioner 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev