söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hon prisas för pedagogiska insatser inom psykiatrin

Publicerad: 23 mars 2023, 09:08

Alessandra Hedlund var ordförande för SPF mellan 2019 och 2021 och är fortsatt engagerad i föreningen som redaktör för tidskriften Svensk psykiatri.

Foto: Carol Schultheis, SPF

Överläkaren tillika studierektorn Alessandra Hedlund tilldelas utmärkelsen för pedagogiska insatser för psykiatrin till Raffaella Björcks minne.

Ämnen i artikeln:

Svenska psykiatriska föreningenCapio S:t Görans sjukhus

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


Svenska psykiatriska föreningens, SPF, Utmärkelse för pedagogiska insatser för psykiatrin till Raffaella Björcks minne har delats ut sedan 2013 i samband med Svenska psykiatrikongressen.

Läs mer: Hon prisas för sin psoriasisforskning

Utmärkelsen gick i år till föreningens tidigare ordförande, Alessandra Hedlund, överläkare samt AT- och ST-studierektor vid Norra Stockholms psykiatri på Capio S:t Görans sjukhus, med motiveringen:

”Alessandra Hedlund har genom sin handlingskraft haft stor betydelse för den pedagogiska utvecklingen inom psykiatrin på såväl individ-, grupp- som systemnivå. Med glimten i ögat förmedlar hon tjusningen och glädjen där undervisning och lärande möts och ny kunskap blir till".

Vad tycker du är det roligaste med att undervisa?

– Det är att man själv lär sig så otroligt mycket. Sedan tycker jag det är roligt att träffa den kommande generationen läkare och att man då får en chans skapa intresse och entusiasm för mitt ämne.

Vad är ditt bästa råd till andra pedagoger inom psykiatrin?

– Även om det låter otroligt klyschigt: Se till att ha roligt när du håller på med din undervisning eller handledning. Det andra tipset: Håll det enkelt, både för dig själv och för den som ska lära sig.

Vilken utbildningsfråga tycker du är viktigast just nu för svensk psykiatri?

– Vi behöver se till att alla läkare i utbildning kommer i kontakt med psykiatrin många gånger under utbildningen – oavsett vad de ska bli för läkare. Det är en jätteviktig fråga som vi har kommit en bra bit på vägen med jämfört med tio år sedan, men det finns jobb kvar att göra.

Läs också: Han får Lipid Science Award 2023

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev