lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hon prisas för sin forskning om tarmsjukdomar

Publicerad: 2 mars 2023, 11:04

Jenny Mjösberg prisas ”för hennes framstående bidrag till förståelsen av medfödda lymfoida cellpopulationer och deras roller i mänsklig sjukdom”.

Foto: Ulf Sirborn

Göran Gustafssonsstiftelsens pris i medicin går i år till Jenny Mjösberg, professor i vävnadsimmunologi vid Karolinska institutet.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKungliga vetenskapsakademienKolorektal cancerInflammatoriska tarmsjukdomar

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Genom att analysera tarmprover från patienter med rektalcancer och den inflammatoriska tarmsjukdomen IBD, hoppas Jenny Mjösberg till exempel kunna få svar på vilka tarmlymfocyter som bidrar till sjukdomarna.

”Det vi vill åstadkomma med vår forskning är först och främst att skapa en större förståelse för immunsystemet i tarmen hos människan som man fortfarande inte vet tillräckligt mycket om. Det kan göra det möjligt att hitta nya mål för behandling i framtiden. Men sedan lite mer konkret och kliniskt så försöker vi ta reda på vilka patienter som kommer att svara bra på den behandling som finns att tillgå i dag. Den delen av vår forskning kan komma till nytta för patienterna närmare i tiden”, säger hon i ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.

Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning delar ut priset till fem forskare i olika kategorier. Priset riktar sig till yngre forskare under 46 år och innebär, förutom ett forskningsanslag på 5,7 miljoner kronor, en personlig prissumma på 300 000 kronor.

Läs också: Ny EU-satsning riktar in sig mot tarmsjukdomar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev