söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag brinner för det patientnära arbetet”

Publicerad: 4 mars 2022, 13:00

Linda Hunter, sjuksköterska i primärvården, Region Skåne, samt ny gästkrönikör i Dagens Medicin.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Linda Hunter är sjuksköterska på Vårdcentralen Svalöv och Dagens Medins nya gästkrönikör. Hon vill att patienterna ska gå ifrån mötet med henne och tänka att ”nu kan jag”.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaRegion SkåneLinda HunterStressHögt blodtryckSömnstörningarPrimärvård

LB


Under våren 2022 publiceras Linda Hunters gästkrönikor på Dagensmedicin.se. De kommer att handla mycket om hennes hjärtefrågor.

– Jag brinner för det patientnära arbetet, att lära känna patienterna på riktigt och stödja dem där problemet faktiskt finns, berättar Linda Hunter.

Läs mer: ”Vi får inte ge upp om våra patienter” 

Hon arbetar på Vårdcentralen Svalöv i Region Skåne, där hon tar emot telefonsamtal för rådgivning och triagering. Dessutom driver hon sedan några år en livsstilsmottagning, där hon håller hälsosamtal om levnadsvanor som stress, sömn, motion och kost.  

– Jag och min chef började prata om hur mycket vi behandlar stressreaktioner och höga blodtryck och funderade på hur vi kunde hjälpa de här människorna på ett annat sätt. Vi bestämde oss för att testa med en livsstilsmottagning och det tog fart rätt snabbt, säger Linda Hunter.

En del av sin tid arbetar hon också för Region Skånes avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning, med att införa riktade hälsosamtal i vården.

Karriären inom hälsofrämjande arbete inledde Linda Hunter för 20 år sedan, när hon vid 17 års ålder blev spinninginstruktör.

– Sedan jobbade jag inom fitness på gym i åtta år, framför allt i Stockholm där jag är född, berättar Linda Hunter.

Därefter flyttade hon till Australien, där hon utbildade sig till sjuksköterska och arbetade inom psykiatrin i Melbourne. 

– Där jobbade vi väldigt mycket med levnadsvanor, att se det friska och att motivera till bättre vanor för att hjälpa mot den psykiska ohälsan som patienten hade drabbats av. Även där fick jag en skjuts i det här tänket – hur hjälper jag dig att hjälpa dig själv?

År 2014 återvände Linda Hunter till Sverige. Efter en del föräldraledigheter sökte hon sig till primärvården.

– Det är en väldigt spännande plats att jobba i. Det är en utmaning – man behöver kunna mycket om mycket – men man får också chansen att följa människor genom livet, säger hon.

– Jag är en nära vård-kämpe. Jag tror mycket på den tryggheten som det skapar för våra patienter att lära känna oss och att ha en kontinuitet.

På fritiden är hon själv gärna ute och springer och cyklar i naturen, eller odlar och snickrar. Tillsammans med sina tre barn – en sexåring och fyraåriga tvillingar – bor Linda Hunter i en liten stuga i Höör. Och när hon får tid över kommer hon alltså att skriva gästkrönikor för Dagens Medicins läsare i vår.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och måla. Jag tycker om sättet vi kan använda vårt språk för att känna gemenskap eller motivera eller demonstrera. Det är ett kraftfullt verktyg, säger hon.

Läs Linda Hunters första gästkrönika 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev