söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag skojar lite med både politiker och företagsledare”

Publicerad: 11 juni 2021, 09:05

Måns Rosén, tidigare chef för SBU, nu deckarförfattare.

Måns Rosén, tidigare chef för SBU, har skrivit en deckare med samhällskritisk udd om epidemiologi, registerforskning och svårigheterna med att ta fram läkemedel.

Ämnen i artikeln:

SBU

LB


Tre frågor till Måns Rosén, tidigare adjungerad professor i medicinsk metodutvärdering och epidemiologi samt chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, numera deckarförfattare.

Hur kommer det sig att du har sadlat om?
– Jag har läst en mängd deckare och jag tycker om att skriva, så jag funderade på vad jag tycker skulle vara bra i en deckare. Det är roligt med en viss samhällskritisk udd, inte bara skräck. Och humor tycker jag är en bra del i en deckare. Jag skojar lite med både politiker och företagsledare.

Så vad handlar En dödlig dos – strid om läkemedel på liv och död om?
– Huvudpersonen är en åklagare, Björn Fritjofsson. Två läkemedelsföretag i Sverige slåss om marknadsandelar och enorma pengar står på spel när det gäller att ta fram nya läkemedel. Någon behöver visa att det ena läkemedlet är farligt och använder nästan vilka medel som helst. Tre mord begås, det är en person som blir skjuten och två lite mer ovanliga giftmord.

Forskare presenterar fakta men författare hittar på. Var omställningen svår?
– Nej, i det som rör epidemiologi, registerforskning och svårigheterna med att ta fram läkemedel, där är jag ganska sanningsenlig. Jag har fått användning för min kunskap om hur man tolkar data. Men sedan tyckte jag inte att det var någon fara att ta ut svängarna och ljuga lite här och var!

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev