söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Jenni Nordborg lämnar regeringskansliet – blir Lif-chef

Publicerad: 12 december 2022, 10:00

Jenni Nordborg, tillträdande chef för internationella relationer hos branschorganisationen Lif. Foto: Lif

Regeringens life science-samordnare Jenni Nordborg blir chef för internationella relationer på branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagLifLäkemedelsföretag

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Jenni Nordborg har de senaste fem åren lett regeringens arbete med att utveckla Sverige som life science-nation. Nu kommer hon driva branschorganisationen Lifs internationella arbete. Tjänsten är nyinrättad och rekryteringen träder i kraft lagom till att Sverige tar över ordförandeskapet i EU i januari, enligt ett pressmeddelande från Lif.

– Det är jätteintressant för mig, för att växla upp reformagendan för life science så behöver vi jobba internationellt mer och mer. Det gäller allt, implementering av precisionsmedicin, effektivisering i nyttjandet av hälsodata och inte minst utifrån ett marknads- och konkurrenskraftsperpektiv, säger Jenni Nordborg till Dagens Medicin.

Jenni Nordborg siktar mot att ta en framåtlutad roll inte minst under det svenska ordförandeskapet i EU och i samarbetet med internationella forum som branschorganisationen EFPIA. Hon säger att inrättandet av den nya tjänsten ska tolkas som en ambition från Lif att ta mer initiativ internationellt och tror att arbetet kan bidra till en svensk synlighet inom life science. 

– Vi behöver stärka de internationella relationerna. Den forskande läkemedelsindustrin är kärnan i svensk life science och där har vi verkligen möjlighet att växla upp internationellt. Men vi behöver också de relationerna för att få mer genomslag, säger hon.

Som regeringens samordnare har Jenni Nordborg bland annat varit med om att driva fram den nationella strategin för life science, och hamnade i år på plats 16 på Dagens Medicins maktlista som listar vårdens mäktigaste. Hon är disputerad kemiingenjör och har tidigare arbetat på innovationsmyndigheten Vinnova. Efter akademin och myndighetsvärlden är industrin ett naturligt nästa steg, säger Jenni Nordborg.

– Jag ser verkligen fram emot att jobba för den forskande industrin, att fortsätta arbetet för life science men med industrin som plattform. Det ska bli roligt och ett sätt att bidra på ett effektivt sätt. 

Läs också: Ytterligare ett chefsbyte hos Lif 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev