onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Kalmars nya chefläkare älskar att arbeta kliniskt

Publicerad: 9 februari 2023, 14:56

Inger Landgren, ny chefläkare i primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar län. Foto: Region Kalmar län

Inger Landgren har arbetat på samma vårdcentral sedan 1990. Nu blir hon ny chefläkare i primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar län, men vill aldrig lämna det kliniska arbetet helt.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion Kalmar länPrimärvård

JS


Den 1 februari tillträdde Inger Landgren, specialist i allmänmedicin och distriktsläkare, sitt nya jobb. Parallellt med de nya uppgifterna är hon kvar på Gripens hälsocentral i Oskarshamn där hon varit ”mer eller mindre kontinuerligt” sedan 1990. 

– Jag var helt nöjd med att bara jobba kliniskt. Men så fick jag frågan om det här jobbet och när jag hade bestämt mig för det då såg jag fram emot det. Men det är inte så att jag inte står ut med kliniken och vill göra något annat. Jag älskar mitt jobb som kliniker, patienterna är ändå det som är grunden och de vi är till för, säger hon till Dagens Medicin.

Jämte jobbet som distriktsläkare har Inger Landgren genom åren också haft uppdrag för Socialstyrelsen inom astma och palliativ vård, samt varit med i nationella arbetsgrupper för långvarig smärta. Hon tror att de dubbla erfarenheterna kommer att göra gott i arbetet som chefläkare.

– De här uppdragen har hjälpt mig att förstå mer av överbyggnaden som jag nu blir en del av mer permanent. Jag har fått träffa människor från hela Sverige och fått praktisk tillgång till kunskap om vad som faktiskt rör sig i vårdsverige. Det har varit jätteutvecklande när man som jag haft mer rötter än fötter och varit kvar på samma plats i trettio år, då måste man ha input. Jag vet också hur svårt det här jobbet är, när man är ytterst ut i verkligheten. Det ger en ödmjukhet när man göra bedömningar, säger Inger Landgren. 

Vad är lockelsen med primärvården?

– Det är det att ha en långsiktig kontakt med patienterna och följa dem över åren. Man samlar på sig så mycket kunskap som inte bara är den rent medicinska. Man får möta människor och gå en bit på vägen dem. Se om man kan hjälpa dem klara av sina liv – ibland rent medicinskt och ibland är det inget sånt utan att vara stöd för dem att återta sina liv. Det ger tillbaka oerhört mycket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev