tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

KI gör uttalande för Ahmadreza Djalali

Publicerad: 26 april 2021, 11:16

Foto: Jesper Cederberg, privat

Tre europeiska universitet uppmanar politiker i EU-parlamentet att vidta förnya åtgärder för att få den svensk-iranske forskaren frigiven.

Ämnen i artikeln:

I korthetKarolinska institutetAhmadreza Djalali

SH


”Vi uppmanar det internationella samfundet att omedelbart vidta förnyade åtgärder som svar på den försämrade situation som Dr. Djalali för närvarande befinner sig i, och vi uppmanar EU och medlemsstaterna att ingripa i detta fall innan det är för sent,” står det i uttalandet, som Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen publicerat på sin blogg.

Universiteten som gör uttalandet är, utöver Karolinska institutet, Università del Piemonte Orientale i Italien och Vrije Universiteit Brussel i Belgien. Uppmaningen riktas till politiker i EU-parlamentet och ländernas regeringar. 

– Det är svårt att föreställa sig vad Ahmadreza Djalali utsätts för. Jag har aldrig under mina många år som forskare upplevt ett liknande övergrepp mot en kollega. Det här är ett angrepp inte bara mot honom och hans familj, utan mot allt det som universitet och forskning står för, mot mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och mot akademisk frihet, säger Ole Petter Ottersen i ett pressmeddelande.  

Ahmadreza Djalali greps i samband med en föreläsningsresa i Iran 2016, enligt iranska uppgifter misstänkt för att ha spionerat i landet för Israels räkning. Han dömdes senare till döden. De senaste månaderna har han vistats i isolering, och informationen har varit att hans dödsstraff ska verkställas inom kort. För cirka en vecka sedan fördes han tillbaka till den tidigare platsen i fängelset. 

Läs också:

EU uppmanas att ta strid för Ahmadreza Djalali 

Avrättning av Ahmadreza Djalali uppges vara uppskjuten 

KI-rektorn efter hot om avrättning: ”Ett extremt övergrepp” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev