torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Mycket handlar om att utgå från AT-läkarnas egna drivkrafter och entusiasm”

Publicerad: 15 november 2021, 09:58

”Vi har en väldigt tät kontakt med läkarna, och en väldigt hög grad för lyhördhet och närvaro”, säger Fredrik Larsson, AT-chef på Södersjukhuset, som nyligen tagit emot Läkarförbundets hederspris ”Läkare som leder” Foto: Liisa Eelsoo

Fredrik Larsson, AT-chef på Södersjukhuset, får Läkarförbundets hederspris ”Läkare som leder”. Främst prisas han för sitt starka engagemang och sitt nytänkande.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareSödersjukhusetLäkarförbundet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Sedan du tillträdde som AT-chef 2019 har Södersjukhuset utökat antalet AT-platser från 48 till 60 stycken. Hur gick det till?
– Vi har varit tvungna att tänka nytt och hitta nya placeringar på sjukhuset och att utnyttja sjukhusets storlek till vår fördel. Vi har börjat placera AT-läkare på barnverksamheten, på infektionsverksamheten. Vi har försökt att se var vi kan placera AT-läkare där man traditionellt inte har placerat dem tidigare på vår AT-ort. Det har fungerat utmärkt. 

Du prisas för ditt nytänkande, på vilket sätt tänker du nytt?
– Mycket handlar om att utgå från AT-läkarnas egna drivkrafter och entusiasm. Vi har exempelvis arbetat med schemalagd tid för förbättringsarbeten – då hjälper de till att driva förändringen schemalagt. Vi har en väldigt tät kontakt med läkarna, och en väldigt hög grad för lyhördhet och närvaro. Det gör att vi kan fånga upp och driva förändring och förändringsidéer ganska snabbt.

Vad tycker du definierar ett gott ledarskap?
– Jag tror att det är viktigt att vara närvarande, har en hög grad av lyhördhet, och att man oavsett nivå får sina medarbetare att känna sig sedda och lyssnade på. Och kanske viktigast – att medarbetarna har mandat att lösa frågor i verksamheterna själva. 

Läs också: Smers nye ordförande duckar för frågor om dödshjälp

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev