fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Nordens länder förenas kring digital vård och omsorg

Publicerad: 26 mars 2021, 14:05

Niclas Forsling, projektledare vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten. Foto: Privat

Den 25 mars genomfördes den avslutande konferensen för Vård och omsorg på distans, VOPD, där hälso- och socialministrar från de nordiska länderna deltog.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion VästerbottenDigital vård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Niclas Forsling är projektledare vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten och för ”Vård- och omsorg på distans 2018-2021” som är ett projekt inom Sveriges ordförandeskap för Nordiska Ministerrådet 2018. 

Kan du summera projektet?
– Resultatet från vårt arbete har lett till att VOPD ska ingå som en del av Nordiska ministerrådets handlingsplan för att göra Norden till världens mest integrerade och hållbara region. En del av den gemensamma visionen är att vård och omsorg ska bli ett område som ska öka integrationsgraden mellan de olika länderna. 

Hur då?
– Bland annat genom erfarenhetsutbyte mellan länderna. Vi presenterade bland annat intervjuer vi gjort med 15 regioner i de nordiska länderna om deras upplevelser kring digitala lösningar. Personalens upplevelse var att arbetet blivit mer effektivt, och att det frigjort resurser till dem som behöver det. 

– Ministrarna är överens om att den digitala vård och omsorgen ska utvecklas, samtidigt som den fysiska ska finnas kvar. Och det tror vi är vägen framåt – att utveckla den digitala vården för dem som kan ha nytta av den, samtidigt som den fysiska vården finns kvar för dem som behöver den – bland annat för de äldre som inte kan hantera digitala lösningar i lika stor utsträckning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev