Personnytt
Passion för spottflaskor och kallbrandssug ger läkare pris
Publicerad: 4 januari 2022, 14:49
Läkaren Rickard Eitrem har räddat och sparat en enorm mängd föremål som kasserats i Karlskronas sjukvård genom åren. Foto: Privat
Infektionsläkaren Rickard Eitrem har räddat en rejäl dos medicinhistoria till nutid och framtid. Den insatsen har Karlskrona kommun nu tilldelat honom Kulturpriset 2021 för.
Motiveringen lyder ”för förtjänstfullt arbete med att i tider av pågående pandemi vårda, utveckla och för allmänheten tillgängliggöra Karlskronas rika medicinhistoria.”
Tillsammans med en handfull andra intresserade med sjukvårdsbakgrund har Rickard Eitrem vid det här laget sorterat och katalogiserat 2 500 olika föremål. Och då finns det ytterligare tusentals som väntar på sin tur.
– Det är saker som har utrangerats under decennier. Det är samlat både från Blekingesjukhuset i Karlskrona och från Furs sanatorium för patienter med tuberkulos, berättar han, och ser priset som en rejäl uppmuntran.
Läs också: Första världskrigets metod fixar svårläkta sår
Bland fynden finns obduktionsbord, en sjuksköterskeuniform buren av ”en legendarisk sjuksköterska på akuten”, 40 år gammalt toalettpapper, spottflaskor från sanatoriet, Blekinges förmodat största utopererade njursten – som hade gått i arv innan den donerades till samlingarna. Och mycket, mycket, mycket annat.
– Jag är själv 72 år fyllda och många äldre läkare blir intresserade av medicinhistorien, för man är ju själv en del av den. Det är fascinerande att kunna visa hur man kunde hjälpa folk förr och hur mycket som har hänt, säger Rickard Eitrem.
I samlingen finns också sådant som gjorde större skada än nytta. En ådersnäppare, ett instrument som under åtskilliga hundra år använts vid ymnig och flitig blodtappning, är ett av ett fåtal föremål utan direkt Blekingekoppling. Men det fyller ändå sin plats i medicinhistorien, konstaterar Rickard Eitrem och berättar om den ibland rentav dödliga behandlingen.
En av de största rariteterna från Karlskrona krävdes det en hel del detektivarbete och till sist kontakter i Tyskland för att få veta historien om. En ungefär 60 centimeter hög glasbehållare visade sig vara en ”kallbrandssug”.
– Den tillhörde en viss sorts terapi. Man satte ned sitt ben där med hotande kallbrand, berättar Rickard Eitrem, som tycker att det är rimligt att tillvägagångssättet kan ha haft effekt genom att lätta på trycket på benet.
Den blå spottflaskan från Furs sanatorium i Blekinge är ett av många tusen föremål som sparats till ett tänkt kommande medicinhistoriskt museum. Interiören är från ett tidigare kapell, där saker samlas. Foto: Rickad Eitrem
Bland de modernare sparade föremål som passerat under hans eget yrkesliv och som redan tillhör forntiden finns ett röntgenskåp för plåtar och hans första Macdator – ett åbäke från 1984.
Rickard Eitrem själv är mindre intresserad av att märka upp alla föremål med små lappar och mer av att berätta deras historier. Målet är ett regelrätt museum i ett kapell i Karlskrona från 1922. För det behöver lokalerna anpassas och ännu så länge är det mer informella visningar för ett intresserat sällskap och utvalda föremål. Men entusiasterna ser drömmen om ett riktigt museum inom räckhåll.
Vad tror då Rickard Eitrem i framtiden skulle placeras på museet till minne av pandemitiden?
– Det blir nog ett antal vaccinsprutor. Sedan kommer det att finnas berättelser om vad man trodde på och inte trodde på och så kommer man att säga att ”tänk vad man gjorde förr”, säger Rickard Eitrem.
Och som tidigare smittskyddsläkare, vad säger du om pandemiläget?
– Jag var smittskyddsläkare i 26 år, men är pensionerad. Jag har kommit överens med min efterträdare om att jag uttalar mig inte om det.
Karlskrona kommuns kulturpris delades ut till Rickard Eitrem strax före jul. Priset har funnits sedan 1962.
Läs också: Idékläckare i vården behöver olika sorters stöd
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.