måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Resistenta bakterier utreds

Publicerad: 3 mars 2008, 07:49

EU har tillsatt en expertgrupp som ska utreda hur stort problemet med resistenta bakterier är.


Gruppen ska också titta på vad problemet med resistenta bakterier kan komma att kosta samhället och analysera nya läkemedel, skriver Dagens Nyheter.

I söndags skrev sex läkare på DN Debatt att det inte kommer att dröja länge innan patienter i Sverige avlider för att antibiotika inte längre biter på infektioner orsakade av resistenta bakteriestammar.

En av dem som stod bakom debattartikeln var Otto Cars, professor och överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som också är en av forskarna i den tillsatta expertgruppen.

– Problemet är mycket allvarligare än de flesta förstår. En del säger att det är som en tickande bomb, men faktum är att bomben briserat för länge sedan, säger han till DN.

Expertgruppen ska presentera sina slutsatser lagom till det svenska EU-ordförandeskapet 2009 och socialminister Göran Hägglund (kd) säger att regeringen ska lyfta frågan under ordförandeskapet, men vill inte lova några extra pengar.

– I första hand ser jag det här som en fråga för läkemedelsbolagen. De har liksom de förskrivande läkarna ett mycket stort ansvar, säger han till DN.

Läs debattartikeln i DN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev