Personnytt
Sjuksköterska belönas för Nordens första barnhospice
Publicerad: 10 maj 2021, 05:10
Catharina Kumlien tog emot priset vid Barncancerfondens årsmöte den 8 maj. Foto: Barncancerfonden
Sjuksköterskan Catharina Kumlien får pris från Barncancerfonden för sitt arbete med att starta Lilla Erstagården, Nordens första barnhospice.
Ämnen i artikeln:
Ersta sjukhusAstrid Lindgrens BarnsjukhusRegion StockholmSahlgrenska universitetssjukhusetSödra Älvsborgs sjukhusBarnsjukdomarPalliativ vårdDet var ett särskilt tillfälle som fick Catharina Kumliens tankar på ett barnhospice att sätta i gång. Hon var då chefssjuksköterska på neuropediatriska avdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon gick förbi ett rum där det låg en svårt cancersjuk patient.
– Utanför sprang hennes småsyskon, som ingen hade tid att ta hand om. Det var ju en akutvårdsavdelning. Jag såg bara en bild framför mig: ”Så här ska det inte vara”, tänkte jag, berättar Catharina Kumlien.
Läs också: Lugn och ro utlovas vid barnens sista klinik
Hon började göra research, och fann att det inte fanns något hospice för barn varken i Sverige eller i övriga Skandinavien. Men i Storbritannien fanns det flera. Catharina Kumliens besökte hospice för vuxna i Sverige, där hon intervjuade läkare och sjuksköterskor.
– De tyckte också verkligen att det behövdes ett för barn. Ibland fick de ju ta emot ungdomar eller till och med yngre barn.
Starkast intryck och förebild blev en vårdinrättning i Oxford, Helen & Douglas House. En hemlik miljö där svårt sjuka barn får vara inte bara med sin familj, utan med bästisen, klasskamrater, far- och morföräldrar. Där finns en pool och fina möjligheter att vistas ute.
– Senare har de byggt ett tonårshus också. Där finns biljardrum, en bar och en frisörsalong dit volontärer kommer, berättar Catharina Kumlien.
Catharina Kumlien fick med sig politiker från samtliga partier i Region Stockholm på studiebesök till Oxford.
– Sen hade jag alla med mig på tåget. Men det hade jag egentligen redan innan, säger hon.
2011 invigdes Lilla Erstagården, som tar emot barn från 0 till 18 år och deras familjer. Nu belönas Catharina Kumlien med ”Olle Björks stipendium för berömliga insatser i arbetet för barn med cancer” för sitt initiativ och det stora arbete som ledde till att hospicet blev verklighet.
I dag är Catharina Kumlien 75 år och pensionär. Priset hon tar emot är på 25 000 kronor. Två andra personer belönas också ur Olle Björks stipendiefond: Torben Ek, barnonkolog vid på Sahlgrenska universitetssjukhuset, prisas bland annat för sitt arbete med ett nationellt vaccinationsprogram för barn med cancer. Camilla Häger, kontaktsjuksköterska vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås, får 50 000 kronor för sitt arbete med att ta fram en metodhandbok för vård och behandling av barn med cancer.
Catharina Kumlien tog emot priset av Olle Björk vid Barncancerfondens årsmöte den 8 maj.
Hospice
Hospice är en vårdinrättning för palliativ vård. Barnhospicet Lilla Erstagården tar även emot barn ”med svåra och kroniska sjukdomar, eller där prognosen är svårtolkad, för återhämtning och optimering av livskvaliteten” enligt Ersta Diakonis hemsida.
Olle Björks stipendium
Olle Björk är professor i barnonkologi och tidigare generalsekreterare på Barncancerfonden. När han gick i pension 2015 inrättades stipendiet ”Olle Björks stipendium för berömliga insatser i arbetet för barn med cancer”, om totalt 100 000 kronor per år.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.