Personnytt
Sjuksköterskebrist kostar läkare jobbet
Publicerad: 20 juli 2018, 13:14
Foto: Marie Ullnert
Att 118 läkartjänster nu försvinner från Sahlgrenska beror på att det är ont om sjuksköterskor, menar sjukhusledningen.
Ämnen i artikeln:
Sahlgrenska universitetssjukhusetTanken för ett år sedan var att 140 nyrekryterade läkare skulle bära upp sina egna kostnader genom en ökad produktion från Sahlgrenska sjukhusets sida. I samma veva blev det dock brist på sjuksköterskor vilket tvingade sjukhuset att stänga vårdplatser, och därmed uteblev den tilltänkta produktionen.
Vissa avdelningar har därför haft för många läkare i förhållande till patienter, något som ska rättas till genom att 118 läkartjänster nu försvinner, och att sjukhuset återgår till en “normal bemanning” som Per Albertsson, områdeschef som sitter med i Sahlgrenskas sjukhus ledningsgrupp, uttrycker det.
Ni övervägde aldrig att i stället balansera upp genom att öka antalet sjuksköterskor och därmed kunna öppna fler vårdplatser?
– Det är det som är vårt problem. Vi försöker verkligen att utöka antalet sjuksköterskor men där är vi väldigt konkurrensutsatta, säger Per Albertsson.
Beslutet att dra ner på läkartjänster grundas också på att sjukhuset presenterade ett budgetunderskott på 114 miljoner kronor under första kvartalet i år. Personalkostnader står för den största delen av förlusten, säger Per Albertsson.
Vad har styrelsen dragit för lärdom av den här misslyckade satsningen?
– Lärdomen är att vi måste samplanera personalen. Vi kan inte bara ta en grupp i taget utan vi måste takta ihop läkare, sjuksköterskor och undersköterskor så att vi har rätt balans.
Relaterat material
ADAM WENELL