torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Skönhetsbehandlingar kan
regleras hårdare i framtiden

Publicerad: 8 september 2011, 05:39

Socialstyrelsen tillsätter en särskild utredare som ska undersöka om det behövs nya lagar som reglerar plastikkirurgi och andra skönhetsbehandlingar.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

För ett par veckor sedan efterlyste Ulf Samuelsson, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, tydligare reglering av branschen när han intervjuades i Dagens Medicins pappersutgåva. Nu ser han ut att få som han vill.

Socialstyrelsen har utsett Karin Lindell, före detta generaldirektör för Konsumentverket, till utredare med uppdrag att ta reda på var det behövs ny lagstiftning.

– Det finns ett stort behov av att förtydliga vilka regler som gäller för kirurgiska ingrepp och andra behandlingar som sker utan medicinska indikationer. Det behöver bland annat förtydligas vilka yrkesgrupper som får göra vad. Det behöver också klargöras om det av patientsäkerhetsskäl kan finnas skäl att ställa särskilda kompetenskrav för vissa typer av ingrepp, säger Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, i ett pressmeddelande.

Karin Lindell ska bland annat titta på operationer med implantat, förändringar av organs storlek, blekning av kroppsdelar, laserbehandlingar och behandlingar med IPL, Intense Pulsed Light. De enda skönhetsbehandlingar som inte ingår i uppdraget är de som anses ofarliga ur ett hälsoperspektiv.

Utredningen ska vara avslutad senast den 15 juni nästa år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev