Personnytt
ST-läkare i Stockholm får studierektor i smärtlindring
Publicerad: 12 januari 2023, 13:21
Karl-Fredrik Sjölund blir studierektor för ST-utbildningen i smärtlindring i Region Stockholm. Foto: Karolinskas presstjänst.
Region Stockholm får för första gången en studierektor för ST-utbildningen i smärtlindring.
– Jag har fått ett spännande och viktigt uppdrag, säger överläkaren Karl-Fredrik Sjölund på Karolinska.
– Sverige ligger inte bra till när det gäller att förmedla kunskap om smärtlindring i läkarnas grundutbildning i jämförelse med andra europeiska länder och smärtlindring är ett eftersatt område inom svensk vård.
Det säger Karl-Fredrik Sjölund, överläkare i högspecialiserad smärtlindring inom tema PMI, Perioperativ medicin och intensivvård, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som nu får en splitterny deltidstjänst som studierektor i smärtlindring, efter beslut i Region Stockholm.
Målet med hans uppdrag är att bidra till att fler färdiga specialistläkare ska få en tilläggsspecialitet i smärtlindring. Då de kan tillgodoräkna sig hälften av utbildningen i basspecialiteten, motsvarar den kompletterande ST-utbildningen i smärtlindring runt 30 månaders kurs.
– På Karolinska har vi i dag tre ST-läkare i smärtlindring. Det är risk för att det är alla eller nästan alla i regionen men vi hoppas på att det ska bli fler, säger Karl-Fredrik Sjölund.
Ett problem i just Region Stockholm är dock att man behöver samverka med väldigt många olika vårdgivare för att få ihop en bra ST-utbildning i smärtlindring, förklarar han.
Karl-Fredrik Sjölund berättar också att vårdvalet som avser patienter som söker hjälp för långvarig smärta är under revision i Region Stockholm, och att ett nytt politiskt inriktningsbeslut väntas komma från regionledningen i vår. Genomlysningen drogs i gång av den tidigare borgerliga regionledningen innan valet i höstas, uppger han.
– Vi har fått signaler om att det finns ett stort behov av att utbilda fler men det är svårt på grund av att det finns en komplicerad vårdstruktur på grund av exempelvis vårdvalen, säger han.
På andra håll i landet finns det enstaka regioner som har delat ut uppdrag att vara studierektorer i smärtlindring men som kanske inte alltid avsatt tid eller har ett tydligt avgränsat uppdrag, beskriver Karl-Fredrik Sjölund.
– I Stockholm brukar man prata om spretig smärtvård. Det är kanske den region som har störst behov av att uppdraget som studierektor ska vara tydligt regionalt, eftersom antalet vårdgivare är så stort, säger han.
Läs också: Sahlgrenska startar ST inom kris- och katastrofhantering
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.