fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Sundsvalls sjukhus kritiseras för överbeläggningar

Publicerad: 29 juni 2006, 11:44

Socialstyrelsen kritiserar medicinkliniken på Sundsvalls sjukhus. Myndigheten menar att överbeläggningarna på kliniken är ett hot mot patientsäkerheten.


Det är inte lätt att hålla ställningarna på medicinkliniken i Sundsvall. Arbetsmiljöverket har upprepade gånger utfärdat förbud mot att utrymmet runt sjukhussängarna är mindre än 80 centimeter, för att undvika skador hos vårdpersonalen.

Vid överträdelser av förbudet har verket hotat med böter på mellan 30 000 och 100 000 kronor per felplacerad säng. För att säkra utrymmet runt sängarna har därför många patienter flyttats från medicinkliniken till andra avdelningar på sjukhuset.

Nu har även Socialstyrelsen granskat medicinkliniken, och myndigheten riktar kritik bland annat just mot att patienterna flyttas runt för mycket.

Under årets tre första månader flyttades 970 patienter från medicinkliniken. En patient flyttade fem gånger vid samma vårdtillfälle. I genomsnitt var tio patienter per dag utlokaliserade. Sundsvalls Tidning skriver att Socialstyrelsen anser att förflyttningarna kan leda till missförstånd med provtagning, övervakning och medicinering.

Landstinget Västernorrland får också kritik för att ingen riskanalys gjordes i samband med att man 2004 beslutade att lägga ner medicinkliniken i Härnösand.   Socialstyrelsen ser som enda lösning att antalet vårdplatser i Sundsvall blir fler. Samtidigt fortsätter nedskärningskraven på sjukhuset, som ska spara ytterligare 24 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev