söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Tidigare Sfam-ordföranden riskerar uteslutning

Publicerad: 4 oktober 2021, 11:48

Hanna Åsberg, tidigare ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, riskerar att uteslutas ur föreningen. Det skriver Läkartidningen.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinSfamMagnus Isacson

LB

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Hanna Åsberg, som var ordförande mellan 2016 och 2018, turnerar runt i Sverige med den vaccinkritiska gruppen Bota Sverige. Gruppen sprider bland annat budskapet att vaccinet mot covid-19 är ett medicinskt experiment.

Magnus Isacson, ordförande för Sfam, säger till Läkartidningen att det kan uppfattas som ett tyst medhåll om inte Sfam reagerar på budskapet och att Bota Sveriges budskap strider mot föreningens stadgar. 

I stadgarna står att en medlem som ”åsidosätter grundläggande yrkesetiska förpliktelser eller på annat sätt handlar så att förtroendet för läkaryrket skadas kan uteslutas ur föreningen”. 

Sfam har nu gett Hanna Åsberg en månad på sig att fundera på om hennes åsikter är förenliga med medlemskap. Om hon inte avslutar det på egen hand kan det bli aktuellt med uteslutning. 

Hanna Åsberg skickade strax efter midnatt på måndagen ett starkt kritiskt mejl till Magnus Isacson, med kopia till bland annat Dagens Medicin. Hon är där tydlig med att hon inte frivilligt kommer att lämna föreningen och tillbakavisar kritik.

Läs mer: Hanna Åsberg tillbakavisar Sfams kritik 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev