onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Välskött ”fulförråd” med medicin från döda avslöjat

Publicerad: 3 april 2014, 06:42

Sjuksköterskor inom kommunal hemvård hade ett hemligt förråd med läkemedel från avlidna.


Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Det så kallade ”fulförrådet” avslöjades när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, den 21 mars efter ett tips gjorde en oanmäld inspektion, skriver Nerikes Allehanda. Personalen ska tidigare ha gömt förrådet för apotekspersonal på besök.

Enligt tidningen ska sjuksköterskorna vid en av Örebro kommuns arbetsplatser inom hemvård ha erkänt direkt. De hade byggt upp förrådet genom att ta tillvara läkemedel från avlidna i stället för att lämna dem till kassering. ”Fulförrådet”, som de själva kallade lagret, ska ha använts i akut- och nödfall när patienters egna läkemedel tagit slut och det inte fanns tid att hämta ut nya på apoteket. Också kvällar, helger och nätter ska förrådet ha använts.

Förrådet var enligt Ivo välskött och innehöll 30–40 läkemedel som höll sig inom bäst före-datum. En del av dem var narkotikaklassade.

Från både sjukhusapotekets och kommunens sida är man tydlig med att sådana här förråd inte får finnas.

– Det här är inte korrekt. Vi har ett akutförråd med mediciner som är framtagna i samarbete med landstingets läkemedelskommitté och som ska användas vid akuta situationer. Vi ska inte ha några sådana här sidoförråd, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun, till Nerikes Allehanda.

Fallet är inte unikt. För fyra år sedan blev två sjuksköterskor i Landskrona av med sina jobb efter att ha lagrat narkotikaklassade läkemedel från avlidna patienter. De hade samlat in överblivna mediciner från människor som dött på en korttidsenhet, där svårt sjuka i livet slutskede vårdades. Lagret användes sedan för att ge till andra patienter, så att de skulle få smärtstillande behandling snabbare.

Ett solklart brott mot gällande regler, konstaterade Landskrona kommun efter att lagret upptäckets våren 2010 och avskedade de båda sjuksköterskorna. Men Vårdförbundet tog strid mot avskedandet, som drogs tillbaka. Det hela slutade med att sjuksköterskorna visserligen fick sluta, men med varsitt avgångsvederlag på motsvarande sex månadslöner. Enligt lokala medier fick de också rätt snabbt nya jobb som sjuksköterskor på annat håll.

Vilka eventuella följder det avslöjade hemliga förrådet i Örebro får är ännu oklart.

– Vi går in och utreder detta. En återkoppling till arbetsplatsen kommer att göras – vad som gick fel och vad vi gör för att det inte ska upprepas, säger kommunens Tommy Henningsson till Nerikes Allehanda.

Han tycks dock inte döma sjuksköterskorna så hårt.

– Jag tror att det är ren omtanke. Det kan också handla om gamla traditioner, men jag vill ändå vara tydlig med att det inte är korrekt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev