måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Vårdpersonal som vårdas på sjukhus ofta felbehandlad

Publicerad: 5 september 2006, 11:35

KÖPENHAMN. I Danmark felbehandlas var tionde läkare och sjuksköterska när de vårdas på sjukhus, enligt en ny studie. Läkare som patienter är kritiska till behandling, mat och brist på enskilt rum.


Var tionde dansk läkare och sjuksköterska upplever att de felbehandlats när de vårdats på sjukhus och bland de så kallade onödiga komplikationerna finns blödningar, blodförlust, infektioner, medvetslöshet, överdosering av morfin och förlamning. Det visar en ny undersökning där sjukhusvården för de två grupperna har granskats.

Ofta handlar det om banala infektioner efter operationer, men allvarliga komplikationer som perforering av lungor och nedsatt njurfunktion förekommer också.

- För en vanlig patient kan det vara svårt att veta om tillstötta komplikationer kunde ha undvikits. Men läkare och sjuksköterskor har bättre förutsättningar att bedöma situationen, säger Finn Gyntelberg, medförfattare till undersökningsrapporten och överläkare vid Bispebjerg universitetshospital.

Flera tusen svarade på enkät  Undersökningen är den första i sitt slag. Rapporten är baserad på en enkät till 5 000 läkare och sjuksköterskor som 70 procent besvarade. Bakom undersökningen står en rad läkare från Bispebjerg universitetshospital och Roskilde amts sygehus. Den bekräftar resultat från andra patientundersökningar med "vanliga" patienter.

Jens Kr Gøtrik, medicinaldirektör vid Danmarks socialstyrelse, Sundhedsstyrelsen, konstaterar att det handlar om subjektiva iakttagelser.  - Men undersökningen ger ändå en realistisk och inte en förskönad bild av sjukhusvården. Vi vet sedan tidigare att sjuka läkare i många fall hamnar utanför de vanliga rutinerna och därmed riskerar att bli felbehandlade, säger Jens Kr Gøtrik.

Mette Worsøe, ordförande för Yngre læger, håller med.  - En läkare föredrar att överbehandla snarare än underbehandla sin sjuka kollega. Dessutom söker läkarna behandling sent för att de ignorerar symtom eller behandlar sig själva, säger Mette Worsøe.

Undersökningen mer trovärdig  Enligt rapportens författare är den här undersökningen mer trovärdig än undersökningar där vanliga patienter ingår, eftersom läkare har god insikt i förhållandena kring sjukhusvård.

- Men läkare och sjuksköterskor tillhör i allmänhet socialgrupp ett och två och förmodas därför ha bättre hälsa än andra grupper, så man kan spekulera i om undersökningen ger en förskönad bild av felbehandlingar på sjukhusen, säger rapportförfattaren Finn Gyntelberg.

Rapporten ger också en bild av läkare och sjuksköterskor som kritiska patienter. Uppemot var femte är missnöjd med den fysiska miljön, städningen och kvaliteten på maten.   - Läkare och sjuksköterskor är vana vid komfort och vet hur det är på de danska sjukhusen. Därför är det knappast överraskande att de är kritiska till de fysiska förhållandena, säger Finn Gyntelberg.

Janne Aagard

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev