söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

375 miljoner ska sätta press på fler AT-tjänster

Publicerad: 11 februari 2022, 13:16

Regionerna får dela på 375 miljoner, om de har tillräckligt många AT-platser. Foto: Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Regionerna får dela på 375 miljoner kronor till fler AT-tjänster i år. Men bara om de uppnår ett visst antal.

Ämnen i artikeln:

I korthetLena HallengrenSylfSocialstyrelsen

LB


 

2021 kom regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner överens om att regionerna måste skapa fler platser för allmäntjänstgöring. Ett besked som fick bland annat Sveriges yngre läkares förening, Sylf, att jubla. 

”Det är det bästa som hänt i den här frågan på decennier. Vi är så glada att det här äntligen har kommit på pränt från regeringshåll”, sa ordförande Madeleine Liljegren då. 

Läs mer: Läkarglädje över rekommendationer om ST-platser

Men glädjen grumlades i augusti, när regionerna i linje med överenskommelsen rapporterat in till Socialstyrelsen hur många AT-platser de planerade för mellan 2022 och 2024. Hälften av regionerna planerade inte för någon utökning alls, enligt en sammanställning som Läkartidningen gjort. 

Regeringen avsatte 375 miljoner kronor i höstbudgeten och vid torsdagens regeringssammanträde fick Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut pengarna. 

Men för att få ta del av pengarna måste regionerna komma upp i minst riksgenomsnittet av AT-platser, som är 15,35. Enligt regeringsbeslutet får de 17 regioner som når snittet eller mer dela på 124 miljoner kronor. Dessutom kan de få ta del av 164 miljoner kronor om de utökar antalet AT-tjänster ytterligare under 2022.

Kvarvarande fyra regioner kan få dela på 84 miljoner kronor, om de förbättrar sig enligt en prestationstrappa, som har minst tio tjänster som ett första steg. 

Madeleine Liljegren säger i ett pressmeddelande att pengarna är en stor vinst för Sylf. 

”Det vi hoppas på nu är att storstadsregionerna gör rätt för sig och drastiskt utökar antalet AT-platser till att precis som så många andra regioner nå riktlinjen 16 AT-platser per 100 000 tusen invånare. Vi behöver så klart mer än det här när det årligen saknas hundratals platser samtidigt som väntetiderna till sin allmäntjänstgöring blivit allt längre. ”

 

I kartan nedan kan du se uppdelningen av AT-platser. Håll muspekaren över regionerna för att se antalet platser. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev