torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Arbetsterapeuter vill se registerkoll av blivande studenter

Publicerad: 28 januari 2022, 09:53

Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, har skrivit ett remissvar om ett förslag om belastningskontroll. Foto: Alexander Mahmoud

Sveriges Arbetsterapeuters ordförande Ida Kåhlin ifrågasätter varför studenter som vill läsa till arbetsterapeuter inte ska prövas på samma sätt som sökande till läkar- och fysioterapeututbildning. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Sveriges arbetsterapeuter

TB


Ida Kåhlin har skrivit ett remissvar angående utbildningsdepartementets utredning och föreslag att utdrag ur belastningsregistret ska vara obligatoriskt inför antagning av studenter till vissa utbildningar.

I förslaget ingår bland annat utbildningar till läkare, sjuksköterska, psykolog och fysioterapeut men inte arbetsterapeututbildningen. Studenter som förekommer i brottsregistret när det gäller något av följande brott ska kunna avskiljas: mord, dråp, grov misshandel, synnerligen grov misshandel, människorov, sexualbrott, grovt rån eller barnpornografibrott, om brottet har lett till någon annan påföljd än böter.

Varför är det problematiskt att arbetsterapeuter inte omfattas av förslaget?

– Arbetsterapeututbildningen har ju en hög andel verksamhetsförlagd utbildning och jobbar väldigt patientnära, i intima situationer och gör även ADL-bedömningar. Så det behöver verkligen säkerställas att en patient inte riskerar att utsättas för något och att olämpliga personer inte utbildar sig till arbetsterapeut.

– I dag görs det ju redan kontroller på arbetsterapeututbildningar innan studerande ska ut på verksamhetsbelagd utbildning. Så det blir ju väldigt konstigt att inte ta registerutdrag från studerande redan vid ansökningsproceduren. Det är resursslöseri att uppta en utbildningsplats och sedan anses som olämplig när man ska ta ut sin legitimation.

Vad tror du är orsaken till att arbetsterapeuterna inte ingår i förslaget?

– Det finns ingen redogjord orsak för det. Vi är förvånade över att man har gjort den här begränsningen och att man inte inkluderat arbetsterapeuter i det här. Vi har väldigt svårt att se varför det här inte är lika viktigt och betydelsefullt för patientsäkerheten inom vår profession.

Vad anser du om förslagen om vilka brott som ska omfattas i en belastningskontroll?

– Vi står egentligen bakom utredningens förslag här. I vårt remissvar skrev vi att grov ekonomisk brottslighet också kunde vara ett område som borde omfattas eftersom arbetsterapeuter förskriver medicintekniska hjälpmedel och intyg för bostadsanpassningar. 

Läs också: Skärpta krav för olämpliga studenter väntas

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-31

Väldigt bra skrivet. Något som jag faktiskt undrade över under utbildningen. Och ännu en gång visar det sig att ingen uppskattar oss. Börjar tröttna på vården som in i h*lvete

Leg. Arbetsterapeut

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev