Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

AT i norr ger mer i fickan

Publicerad: 18 september 2013, 10:47

AT-läkare som vill få lite fylligare plånböcker bör undvika Skåne och gärna lyfta blicken norrut.


För läkare som prompt vill göra sin AT i Stockholm, Skåne eller i Göteborg blir väntan ofta lång, konkurrensen hård – och lönen förhållandevis låg. Mönstret har varit detsamma länge. De populäraste orterna behåller sin popularitet, även om andra betalar betydligt bättre.

– Jag har svårt att tro att valet av AT-ort baseras på lön i första hand. Men lönen kanske bidrar om det står och väger mellan två orter, säger Emma Spak, ordförande för Sveriges yngre läkares ­förening, Sylf.

Många sjukhus i löneligan ligger på ungefär samma plats år från år. Lasarettet i Enköping sticker ut som ett undantag. I Dagens Medicins kartläggning 2011 hamnade sjukhuset med 25 000 kronor i ingångslön allra sist, och med ett glapp på 500 kronor upp till närmaste sjukhus.

Nu, två år senare, är lägsta ingångslönen 28 500 kronor. Enköping har fortfarande en bra bit kvar till toppen, men har lämnat närmare 30 sjukhus bakom sig på listan, däribland närliggande Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är en medveten strategi, berättar Lotta Bodin, HR-chef i Enköping.

– Vi såg över lönenivån för våra AT-läkare och tog fram nya riktlinjer, dels när det gällde lönesättningen, dels större tydlighet efter tolv månader, säger hon.

Vad var skälet?

– Vi gjorde en liten omvärldsspaning, och kunde se att våra AT-läkare låg lågt. Vi hade väl legat still egentligen och våra AT-läkare jobbar väldigt självständigt.

Märker ni någon skillnad på intresset att söka AT hos er efter löneökningen?

– Nej. Vi har alltid haft många ansökningar. Det hade vi då och det har vi nu. Jag tror att man väljer mer utifrån andra orsaker.

Sök i Dagens Medicins AT-guide. Klicka här!

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev