söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Delade meningar om obligatorisk ST-examen

Publicerad: 23 februari 2022, 14:50

12 av 44 basspecialitetsföreningar vill se ett obligatoriskt slutprov för blivande specialister, visar en kartläggning av Läkartidningen.

Foto: Getty Images

Drygt en fjärdedel av landets specialistföreningar vill se ett obligatoriskt slutprov för blivande specialister, visar en kartläggning av Läkartidningen.

Ämnen i artikeln:

ST-läkareI korthet

JK


För att Socialstyrelsen ska utfärda ett specialistläkarbevis krävs i dag inget stort slutprov utan det räcker med genomgången ST-utbildning och en blankett signerad av handledare och verksamhetschef, skriver tidningen. Samtidigt anordnar 17 av de 44 basspecialitetsföreningarna en ST-examen i egen regi, 12 rekommenderar en europeisk examen och 15 av föreningarna har inget prov alls.

Mot den bakgrunden har tidningen skickat ut en enkät till de 44 basspecialitetsföreningarna och 12 av dem svarar att de vill ha en obligatorisk ST-examen.

Argumenten för en obligatorisk examen är kvalitetssäkring, likriktning och att det stimulerar till studier. Det senare ska även medföra att ST-läkaren ges studietid och skapar ett nätverk inom specialiteten. Resultatet i en examen utgör även ett stöd för handledare och verksamhetschefer inför beslutet om huruvida en läkare bör få sitt specialistläkarbevis eller inte, skriver Läkartidningen.

Läs också: Regioner lät bli att granska ST-utbildningen i allmänmedicin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev