Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Fler ST-läkare får fasta jobb

Publicerad: 28 augusti 2009, 09:12

Från och med den 1 september kommer ST-läkare som nyanställs vid Akademiska sjukhuset i Uppsala att bli tillsvidareanställda.


Därmed har alla universitetssjukhus som regel att ST-läkare ska tillsvidareanställas, skriver Sylf, Sveriges yngre läkares förening, i ett pressmeddelande.

Striden kring anställningsformerna för ST-läkare har pågått länge. Förordningen om behörighet till vissa anställningar inom hälso- och sjukvården (1998:1518) gör att lagen om anställningsskydd inte gäller för ST-läkare som är anställda vid universitetssjukhus. Sjukhusen har därför laglig möjlighet att ha ST-läkare visstidsanställda under långa perioder.

2006 startade Sylf kampanjen fastjobb.nu för att få tillsvidareanställning för alla ST-läkare.

– Framgången i Uppsala visar återigen att lagstiftningen är ålderdomlig och att den saknar funktion. Att ha en lagstiftning som gör det möjligt att särbehandla trots att särbehandlingen inte fyller någon funktion är absurt, säger Sylfs ordförande Lena Ekelius i ett pressmeddelande.

Sylf har tidigare uppvaktat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) och socialminister Göran Hägglund (kd) för att få bort den aktuella förordningen.

Lena Ekelius säger att Sylf hoppas att lagstiftarna nu ska ta sitt ansvar och se till att lagen ändras.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev