söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Hallå där ...

Publicerad: 5 mars 2021, 12:58

”Ett exempel jag känner till är att en sjuksköterska hjärtstoppslarmade, trots att det inte var något hjärtstopp, bara för att få hjälp snabbt”, säger Anders Sterner, doktor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Foto: Ida Danell

... Anders Sterner, doktor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, som i en avhandling lyfter att nyutexaminerade sjuksköterskor har bristande kunskaper vid akuta situationer.

Ämnen i artikeln:

I korthetAkutsjukvårdAvhandling

MW


Du har ställt frågan: ”Deltog du i några akuta situationer under din sjuksköterskeutbildning?” till 209 nyutexaminerade sjuksköterskor. 35 procent svarade nej, vilken betydelse har det?
– Dels riskerar sjuksköterskan att hamna i situationer där hen drabbas av panik. Ett exempel jag känner till är att en sjuksköterska hjärtstoppslarmade, trots att det inte var något hjärtstopp, bara för att få hjälp snabbt.

Vad beror det på?
– Det kan bero på att de som handleder till inte låter studenten vara med vid en tidskritisk situation. Men där kan vara bra att veta att det ibland kan räcka för studenten att bara titta på för att lära sig, och att den som arbetar inte behöver handleda just då.  

Vad bör skolorna göra för att lösa detta?
– Dels införa fler stationer under en utbildning där det framgår vem som har gjort vad. Och sedan säkerställa att studenterna får erfarenhet fiktivt av akuta situationer genom simulering. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev