tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Här får ukrainsk vårdpersonal lära sig svenska

Publicerad: 17 juni 2022, 11:44

Sophiahemmet Högskola med rektor Johanna Adami har satt ihop en utbildning för ukrainsk vårdpersonal som flytt till Sverige. Foto: Pär Bäckström

Sophiahemmet Högskola har startat en utbildning för att legitimerad ukrainsk vårdpersonal på flykt ska kunna lära sig svenska och det svenska vårdsystemet för att kunna hjälpa till i vården här.

Ämnen i artikeln:

Sophiahemmet

JK


Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet Högskola, vem kom på den här idén?

– Jag, när kriget startade blev jag ganska snart kontaktad av personer med sjukvårdskompetens från Ukraina. Vi beslutade att ta dem till Sophiahemmet för de behöver något meningsfullt att göra och vården behöver personal.

Läs mer: De lär sig allt om det svenska vårdsystemet 

Hur många platser rör det sig om?

– Minst 30 personer, det finns 39 000 personer från Ukraina i Sverige och ingen vet hur många av dem som är sjuksköterskor och läkare. Kursen har egentligen inga begränsningar vad det gäller de teoretiska delarna och vi skulle kunna ta alla som pratar engelska.

Allt fler ukrainare återvänder, finns det krav på kursdeltagarna att stanna i Sverige?

– Nej, det är absolut helt fritt. Det skulle vara både omoraliskt och oetiskt att ställa ett sådant krav. Bevekelsegrunden är att vi utifrån forskning vet att det är mer samhällsekonomiskt försvarbart om personer som har tvingats fly och kommer till ett annat land får en meningsfull sysselsättning och att deras kompetens tas tillvara, säger Johanna Adami.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev