tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Hårdare krav när undersköterska ska skyddas

Publicerad: 12 december 2022, 09:01

Regeringen vässar kraven för statsbidrag för folkhögskolor som utbildar undersköterskor. Genrebild. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

I sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det får regeringen att ställa nya krav på utbildningen till undersköterska. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

ToppnyheterRedaktionens valToppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter Sjuksköterska

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Folkhögskolor som vill ha statsbidrag för kurser med yrkesinriktning mot arbete som undersköterska måste bedriva undervisning ”motsvarande de krav som ställs på motsvarande utbildning inom gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning”.

Läs också: Det här föreslås gälla för undersköterskor när titeln skyddas 

Det skriver utbildningsdepartementet i en promemoria som skickades ut på remiss i fredags. Sista dag att tycka till om förslaget är den 16 mars nästa år. 

Folkhögskolor blir också skyldiga att utfärda intyg till studerande som fått godkänt resultat på utbildningen så att de kan ansöka hos Socialstyrelsen om att få yrkestiteln undersköterska.

De nya villkoren för statsbidrag föreslås träda i kraft den 1 juli 2023. Det är samma datum som undersköterska blir en skyddad yrkestitel. 

Att titeln skyddas innebär att bara personer med en viss utbildning eller kompetens får kalla sig undersköterska. I sommar öppnar Socialstyrelsen en digital tjänst där undersköterskor ansöker om yrkesbevis.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-12-14

Behöver man ansöka om yrkestitel när man gjorde utbildningen i början av 80-talet?

M.M

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev