Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Liten ökning på sjuksköterskeutbildningarna

Publicerad: 18 november 2020, 13:04

Trots en nästan 30-procentig ökning av antalet sökande till någon av landets sjuksköterskeprogram inför hösten, var det bara 3 procent fler som påbörjade en sjuksköterskeutbildning.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetLinköpings universitetSophiahemmet

TT rapporterade i våras om rekord i antal ansökningar till höstens kurser och program på högskolor och universitet. Särskilt många var det som i pandemitider kände sig manade att påbörja en sjuksköterskeutbildning. Enligt nya preliminära siffror från Universitetskanslersämbetet ökade antalet behöriga förstahandssökande med hela 28 procent. 

Det är dock bara 8 procent fler som antagits till en sjuksköterskeutbildning, jämfört med året innan. Och i slutänden har det lett till 100 nybörjare, enligt preliminära siffror, vilket innebär 3 procent fler nybörjare som skrivit in sig. 

Carina Sparud Lundin är professor och proprefekt på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet. Hon är inte det minsta överraskad. 

– Regeringen ökade antalet utbildningsplatser kraftigt via regleringsbrevet 2015. Vi ligger redan i topp när det gäller hur många vi klarar av att anta, eftersom utbildningsplatserna ökat successivt. Vi får inte ut studenterna i VFU, det vill säga praktik, i den utsträckning vi skulle behöva, säger hon till Dagens Medicin.

Hon tycker dock att det är väldigt bra att det är många som söker sig till sjuksköterskeutbildningarna. 

– Det gör att vi får sökande med högre betyg och de klarar studierna bättre, men det är inte så att vi bara kan öka antalet platser. Sjukvården går på knäna inte minst i coronatider. Vi har inte kunna leva upp till ökningen av antalet examinerade som regeringen har efterfrågat, någonstans i landet. 

Malin Lindqvist Appell, vicedekan vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet. pekar enligt TT även hon på svårigheterna med praktikplatser till studenterna som orsak. 

– Vi är ju hela tiden beroende av att våra samverkanspartner i regioner och kommuner kan erbjuda oss VFU-platser. Vår största flaskhals är alltid tillgången på VFU-platser, och därför kan vi inte med kort varsel göra ökningar i antalet antagna, säger hon till TT. 

Situationen ser helt annorlunda ut på specialistsköterskeutbildningarna. 470 fler nybörjare i höst jämfört med i fjol motsvarar enligt TT en 26-procentig ökning.

– Grundutbildningen till sjuksköterska har haft en utbyggnad de senaste fem åren. Men den stora bristen är bland specialistsjuksköterskor och barnmorskor, och därför har alla lärosäten fått mer medel till fler platser till höststarten. Så det är en tydlig strategi från regeringen att säkra upp på specialistsjuksköterskesidan, säger Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmets högskola till TT.

När det gäller nybörjarna på läkarutbildningarna i landet så är de i höst 60 färre till antalet, vilket innebär en minskning på 7 procent. 

Antalet nybörjare

Antalet nybörjare på läkarutbildningarna är i höst 850, vilket är 60 färre än i fjol. 

Antalet nybörjare på sjuksköterskeutbildningarna är 3 000, vilket är 100 fler än i fjol. 

Antalet nybörjare på specialistsjuksköterskeutbildningarna är 2 290, vilket är 470 fler än i fjol.

 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev