Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Många fler vill utbilda sig till sjuksköterska

Publicerad: 26 april 2021, 11:40

En av utbildningarna som ser ett särskilt intresselyft är sjuksköterskeprogrammet, dit totalt 23 375 personer har sökt i höst, motsvarande en ökning på sju procent från förra höstterminen.

Foto: Getty Images

Men om det leder till en lika stor ökning i antalet nyintagna är dock oklart. Ett tungt ansvar ligger nu hos arbetsgivarna, enligt högskoleministern.


Ämnen i artikeln:

Matilda Ernkrans

Det är ett rekordhögt tryck till högskolorna i höst. Drygt 419 000 personer har sökt en eller flera högskoleutbildningar, en ökning med tre procent från fjolåret och den högsta siffran som någonsin noterats för en hösttermin.

En av utbildningarna som ser ett särskilt intresselyft är sjuksköterskeprogrammet, dit totalt 23 375 personer har sökt i höst, motsvarande en ökning på sju procent från förra höstterminen. Av dem har 13 874 sökt utbildningen i första hand, 13 procent fler än förra året.

Läs mer: ”Rungande nej till ännu fler studenter”

Pandemieffekt?

Det visar en analys från Universitets- och högskolerådet (UHR), som undersökt antagningsstatistiken för sex utbildningar som leder till yrkesexamen.

Möjligtvis är det en effekt av det ökade fokuset på vården under pandemin, men bilden är inte entydig. Antalet sökande till läkarutbildningen sjunker med nära fyra procent jämfört med förra hösten.

”Jag vill vara väldigt, väldigt tydlig, här måste faktiskt kommuner och regioner och arbetsgivarna kliva fram och ta sitt ansvar”, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, med anledningen av bristen på praktikplatser. Arkivbild.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, är dock mycket glad över det ökade intresset för sjuksköterskeyrket.

– Att fler vill jobba inom välfärden och det samhällsviktiga yrket ger verkligen hopp inför framtiden, säger hon.

Det är dock inte säkert att det stora sökintresset även kommer att avspeglas i antalet som sedan börjar studera på programmen. Siffrorna anger just ansökningar, och en hel del kan förändras under sommarens urvalsprocess.

Blygsam ökning 2020

Hösten 2020 syntes också en stor ökning i antalet sökande till sjuksköterskeutbildningen, men det faktiska antalet nybörjare på programmen ökade bara med tre procent, trots att det fanns ett planerat utrymme för fler studenter. Brist på praktikplatser till studenterna angavs då som en förklaring.

Matilda Ernkrans menar att ansvaret nu ligger på regioner, kommuner och övriga arbetsgivare att se till att det inte återupprepas.

– Regeringen har tillfört stora resurser för en historisk högskoleutbyggnad, och högskolorna är beredda att ger fler möjlighet att kunna utbilda sig till sjuksköterska, men det som är oroande är den stora flaskhalsen med brist på verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

– Jag vill vara väldigt, väldigt tydlig, här måste faktiskt kommuner och regioner och arbetsgivarna kliva fram och ta sitt ansvar.

Att det ansvaret kommer att tas inför höstterminen är något som ministern förutsätter, säger hon.

– Det här är en problematik som funnits sedan tidigare, och jag tycker att arbetsgivarna har haft alla möjligheter på sig att förbereda sig. Nu har de dessutom fått väldigt stora ekonomiska tillskott till kommuner och regioner, så det ska inte handla om pengarna.

Marc Skogelin/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Matilda Ernkrans

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev