lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Miljoner till praktikplatser för sjuksköterskor

Publicerad: 25 januari 2023, 15:14

Bild 1/3  

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fem frågor till utbildningsminister Mats Persson (L) som omfördelar 50 miljoner kronor så att fler VFU-platser för sjuksköterskor ska kunna tas fram.

Ämnen i artikeln:

Mats PerssonRegeringenToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Svenska universitet och högskolor med hälso- och vårdutbildningar får nu en förstärkning om 50 miljoner kronor för att vidta åtgärder som leder till att vårdgivare tar fram fler verksamhetsförlagda utbildningsplatser, så kallade VFU-platser.

 Varför görs satsningen just nu?
– Det här är en prioritering som vi gör från regeringens sida för vi ser ju vårdköerna och bristen på vårdplatser, säger han. 

 Varifrån kommer finansieringen?
– Vi gör en omfördelning i utbildningsbudgeten för vi tycker att det är en sådan prioriterad fråga och vi ser ju att det råder brist på sjuksköterskor och där är ju bristen på VFU-platser en flaskhals.

Hur många nya VFU-platser för sjuksköterskor hoppas regeringen att satsningen ska leda fram till?  
– Det återstår att se, det är upp till lärosätena att fördela pengarna. Det här är ett första steg, vi följer utvecklingen noga för att göra det som krävs.

25 lärosäten från norr till söder får cirka två miljoner kronor var. Mest får Mälardalens universitet (2,7 milj kr), och minst tilldelning går till Högskolan i Skövde (1, 7 milj kr).

Hur är det tänkt att universiteten och högskolorna ska använda medlen?
– Det vi bland annat ser framför oss är att de ska kunna höja ersättningar till vårdgivaren eller på andra sätt utveckla samarbeten så att det skapas fler platser.

Krävs det inte också handledare och andra personella resurser för att öka antalet VFU-platser?
– Du har helt rätt. Medlen ska också användas till att fler personer ska kunna gå en handledarutbildning, säger Mats Persson, som uppger att pengarna kommer att komma ut till universiteten och högskolorna ”så snart som möjligt och få effekt under året”.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev