söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Platsbrist på AT-tentan för andra gången i rad – beskrivs som nytt ”normalläge”

Publicerad: 14 april 2023, 12:13

Foto: Caiaimage/Chris Ryan

Återigen är platsbristen på AT-tentan, eAT-provet, ett faktum. Nu riskerar flera behöriga läkare att inte få chansen att ta sin legitimation till sommaren.

Ämnen i artikeln:

Mats PerssonKarolinska institutet

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


Enligt Läkarförbundet, SLF, tog det inte mer än en timma innan platserna till eAT-provet den 26 maj var helt uppfyllda från det att anmälan öppnades vid lunchtid i onsdags.

Flera läkare som försökte anmäla sig står nu utan skrivplats. Eftersom ett godkänt resultat på eAT-provet, tillsammans med genomförd AT-tjänstgöring, utgör kraven för legitimering missar de drabbade läkarna chansen att ta legitimation inför sommaren.

”Många läkare har räknat med att skriva provet nu i maj och att kunna arbeta som legitimerade läkare i sjukvården i sommar. Att de nu inte hinner få sin legitimation kommer inte bara drabba de enskilda läkarna utan även verksamheterna, och i förlängningen patienterna, säger Emelie Hultberg, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd i ett pressmeddelande.

Läs mer: Regionerna fick 372 miljoner för mer AT – så många nya tjänster skapades

Det är andra provomgången i rad som läkare nekas chansen att skriva till följd av platsbrist och situationen riskerar nu att bli ännu en flaskhals i utbildningen för nya läkare, varnar Läkarförbundet.

Vid det senaste provtillfället i februari blev minst tolv AT-läkare utan plats, enligt Läkartidningen. Den här gången ska det röra sig om minst dubbelt så många, enligt uppgifter som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, har samlat in.

Bakgrunden till platsbristen är att antalet AT-tjänster har ökat samtidigt som antalet platser på eAT-provet, som i dag ligger på omkring 1 600 utspridda över fyra provtillfällen, har legat kvar på samma nivå.

AT-nämnden vid Karolinska institutet, KI – som ansvarar för examineringen och genomförandet av eAT-provet – konstaterar att platsbristen måste betraktas som det nya normala och menar att skulden helt och hållet ligger på regeringen som inte har avsatt tillräckliga medel för att möta det höjda söktrycket.

”Vi har under en längre tid kommunicerat problemställningen till vår uppdragsgivare och konstaterar att den platsbrist som numera råder tyvärr måste betraktas som normalläge då utbildningsdepartementet har valt att acceptera detta genom att inte skjuta till större anslag som skulle möjliggöra ett utökat antal examinationsplatser”, skriver nämnden i ett meddelande på KI:s webbsida.

I februari, i samband med förra provomgången, sköt regeringen till 85 000 kronor till eAT-provet, vilket då dömdes ut som ”ingenting i sammanhanget” av Jayne Alfredsson vid AT-nämndens kansli.

Läkartidningen har sökt utbildningsminister Mats Persson (L) som uppger att han inte vill kommentera frågan innan vårändringsbudgeten fastställs, vilket beräknas ske på måndag den 17 april.

Läs även: Kartläggning: Så ska regionerna fylla sommarens schemarader

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev