måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Regeringen ändrar regelverket om forskningsmedel

Publicerad: 29 oktober 2020, 14:16

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Genom ett tillägg till det så kallade Alf-avtalet säkras nu medel så att regionerna kan genomföra den kliniska forskning som skjutits upp till följd av pandemin.


MW


Dagens Medicin har tidigare skrivit om att en stor del av den kliniska forskningen fått stå på paus under pandemin. När regionerna under hösten återupptog studierna fanns en oro för att finansieringen, eller det så kallade Alf-medel, som regionerna får för klinisk forskning, utbildning av läkare och utveckling av hälso- och sjukvården, skulle brinna inne. Enligt nuvarande Alf-avtal måste nämligen de pengar som inte utnyttjats under året betalas tillbaka. 

Under torsdagen meddelade utbildningsdepartementet att ett tillägg gjorts till nuvarande avtal som möjliggör för regionerna att använda pengarna även nästa år. 

”Det är viktigt att forskningsprojekt som är beviljade och ligger till grund för att stärka svensk hälso- och sjukvård kan genomföras. Betydande forskningsmedel riskerar att inte nyttjas på grund av pandemin och därför öppnar vi nu för möjligheten att använda medlen även nästa år”, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande. 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev