måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Sahlgrenska startar ST inom kris- och katastrofhantering

Publicerad: 6 december 2022, 15:28

Sahlgrenska startar unik utbildning inom kris- och katastrofhantering, meddelar sjukhuset. Foto: Jonas Dagson/TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset startar en ST-utbildning inom kris- och katastrofhantering, den första i Sverige, meddelar man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

JD


Ambitionen är att första kullen ST-läkare kan starta utbildningen efter sommaren 2023. Vikten av den har blivit tydlig inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska läget och de erfarenheter som coronapandemin förde med sig, heter det i pressmeddelandet. 

Utbildningsprogrammets exakta upplägg håller fortfarande på att tas fram. 

”Men tanken är att utbildningen ska vara bred och beröra olika typer av händelser så som krig, pandemier, och naturkatastrofer”, säger Joakim Björås, sjukhusövergripande utbildningschef vid Utbildningsenhet FoUUI på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Det finns redan obligatoriska utbildningar inom kris och katastrof på sjukhuset, men det nya programmet är riktat tydligare mot blivande specialistläkare med kurser och delmoment som sträcker sig över en längre tid.

”Detta nya utbildningsprogram är ytterligare en satsning från sjukvården för att bidra till samhället vid händelse av kris och katastrof. Samtidigt vill vi stärka Sahlgrenska universitetssjukhusets förmåga” säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg, initiativtagare till det nya programmet. 

Exempel på kunskap som kommer läras ut är ”olika aspekter av katastrofmedicin, stabsarbete, samverkan med, och kunskap om, andra samhällsaktörers roller i kris och krig.”

Läs också: Försvaret: Fältsjukhus ska byggas upp på Gotland

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev