fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Sexism på läkarutbildningen oroar facket

Publicerad: 3 maj 2021, 12:03

Madeleine Liljegren, ordförande för utbildnings- och forskningsrådet på Läkarförbundet, är bekymrad över att studenter diskrimineras under sin utbildning. Foto: Tomas Melin

Sexism är den vanligaste diskrimineringsgrunden under läkarutbildningen. Det uppger utexaminerade läkare i en enkätundersökning Läkarförbundet har gjort.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSylf

MW


– Jag blir ledsen när jag ser det här, säger Madeleine Liljegren, ordförande för utbildnings- och forskningsrådet på Läkarförbundet och tillika ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Av de sju diskrimineringsgrunder som återfinns i diskrimineringslagen är kön- och åldersdiskriminering det som flest läkarstudenter säger att de har utsatts för av handledare eller lärare under sin utbildning. Det visar Läkarförbundets grundutbildningsenkät för 2020. 

Läs också: Hon har synat diskriminering på läkarutbildningen 

19 procent av de svarande uppgav att de någon gång under studietiden blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön. Och 9 procent uppgav att de särbehandlats till följd av ålder och nästan 5 procent uppgav att de blivit negativt särbehandlade på grund av etnisk tillhörighet.

Enkäten skickades ut till 773 medlemmar som tagit läkarexamen under perioden 1 januari 2020 till den 30 augusti samma år. Totalt svarade 288 av de tillfrågade, vilket ger en svarsfrekvens på 37 procent. 

– Det är knappt 60 personer som har blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön, det är 60 personer för många. Det är inte okej. Dessutom utsätts de av handledare och lärare som ska föregå med gott exempel och lotsa de här unga kollegerna in i yrket – det är ju fruktansvärt dåligt att man då beter sig så, säger Madeleine Liljegren. 

I undersökningen framkommer också att de är flest kvinnor som utsatts för könsdiskriminering. 

– Vi vet ju att sådant här ofta förekommer på arbetsplatser som är mer mansdominerade med machospecialiteter. Och ofta där det jobbar äldre personer. Jag hoppas att det här är en generationsfråga – att det här inte ska fortsätta när jag och mina kolleger blir äldre, att vi inte ska bemöta studenter på det här viset, säger Madeleine Liljegren. 

Enligt Madeleine Liljegren finns även en oro för att de kolleger som utsätter studenter för diskriminering också behandlar sina patienter illa. 

– Om de behandlar kolleger så här, hur behandlar de då patienter bakom stängda dörrar? 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev