Vårdutbildning
Slopat fribelopp gav fler händer i vården
Publicerad: 7 juni 2022, 13:30
”Inom vård- och omsorgsområdet var sannolikt efterfrågan på arbetskraft fortsatt hög”, säger Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN. Foto: Jessica Gow/TT
När inkomsttaket för studiemedel togs bort under covidpandemin så ökade andelen studiemedelsmottagare som arbetade i vården med en procentenhet, enligt CSN.
Ämnen i artikeln:
I korthet2020 så slopades fribeloppet, det vill säga den gräns för hur mycket högskolestuderande får tjäna för att samtidigt vara berättigade till fullt studiemedel. Syftet var bland annat att underlätta för studerande att arbeta i vården och enligt en rapport från Centrala studiestödsnämnden, CSN, verkar det också har blivit fallet.
Läs också: Fribeloppet slopas igen så studenter kan jobba
Enligt rapporten ökade andelen studerande med studiemedel som arbetade i vården med en procentenhet till 19 procent, samtidigt som andelen minskade i andra sektorer.
”Inom vård- och omsorgsområdet var sannolikt efterfrågan på arbetskraft fortsatt hög, samtidigt som efterfrågan minskade bland annat i servicesektorn med anledning av pandemin. Även om andelen bara ökade marginellt så underlättades möjligheten till arbete av att fribeloppet togs bort”, säger Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN, i ett pressmeddelande.
Det slopade fribeloppet beräknas ha kostat staten omkring 800 miljoner kronor under 2020.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.