Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Socialstyrelsen: Möjligheten att öva katastrofmedicin behöver kraftigt stärkas

Publicerad: 7 oktober 2022, 09:32

Socialstyrelsen föreslår ett omfattande utbildningspaket, och betonar att all vårdpersonal behöver ha vissa basala kunskaper i katastrofmedicin

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Myndigheten anser att all hälso- och sjukvårdspersonal behöver ha basala kunskaper inom katastrofmedicin – inte bara de som jobbar inom akut- och traumavård.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenKatastrofmedicinRegeringenToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Helena Wedin

helena.wedin@bbm.bonnier.se


Socialstyrelsen fick under pandemin i uppdrag av regeringen att ta fram utbildnings- och övningsplaner för katastrofmedicinsk beredskap. 

Nu har de lämnat en rapport där de föreslår ett omfattande utbildningspaket, och betonar att all vårdpersonal behöver ha vissa basala kunskaper i katastrofmedicin. Både kunskapen hos personalen och möjligheten att tillgodgöra sig den behöver stärkas, enligt myndigheten. 

”I nuläget finns mycket personal inom regioner och kommuner som redan tjänstgör i befattning, tillträder befattning eller ska påbörja specialistutbildning som helt saknar katastrofmedicinsk grundutbildning. För att denna personal ska kunna tillgodoses av den föreslagna planen för utbildning och övning i befattning kan en kompletterade utbildning för grundläggande kunskaper i katastrofmedicin behövas.”

Läs också: Läkare: ”Sverige behöver få tillgång till läkemedel mot apkoppor” 

Myndigheten pekar ut ett antal områden och ett antal yrkeskategorier där det finns ett behov av att öva för att stärka beredskapen inför en så kallad särskild händelse. 

”Det gäller kunskap om prioritering mellan drabbade och mellan åtgärder, förenklad diagnostik och behandling och primär behandling av tillstånd utanför det egna specialistområdet. Men det gäller även kunskaper om driftsäkerhet gällande el- och vattenförsörjning när kriser uppstår”, säger Kristina Lennquist Montán, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.  

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev