Vårdutbildning
Var fjärde läkare från Umeå universitet har blivit allmänläkare
Publicerad: 24 maj 2022, 04:00
Magnus Hultin, vicedekan vid Umeå universitet har kartlagt vilken specialitet läkarna valde efter examen. Foto: Camilla Windebäck, Pär Bäckström/Bildbyrån
Mer än var fjärde läkare som tagit examen i Umeå har blivit specialist i allmänmedicin. Det visas universitets egen kartläggning.
Ämnen i artikeln:
KarriärsöndagUmeå universitetUppsala universitetKarolinska institutetÖrebro universitetLunds universitetLinköpings universitetSahlgrenska akademinLäkarprogrammetSocialstyrelsenEtt nyhetsinslag i SVT om att endast 5 procent av läkarstudenterna kan tänka sig att bli allmänspecialister fick vicedekan Magnus Hultin vid Umeå universitet att fundera. Han och kollegan Olov Rolandsson bestämde sig för att kartlägga vilka specialiteter läkarstudenterna i Umeå väljer efter examen och hur många som fått sina specialistbevis.
– Vi har ett stort underskott av allmänmedicinare i norr och de regioner som vi samverkar med är också intresserade av att få bra täckning i primärvården, säger Magnus Hultin.
Läs också: Brist på specialister – men antalet bevis ökar
Undersökningen gjordes med hjälp av Socialstyrelsens register över utfärdade specialistbevis.
Genomgången sträcker sig tillbaka till första examenskullen 1971 och visar att 28 procent av alumnerna har blivit färdiga allmänspecialister fram till 2014. I antal innebär det 983 personer. I statistiken saknas de som flyttat utomlands eller är avlidna.
Att kartläggningen slutar 2014 beror på att de som tagit examen senare inte hunnit klart med sin specialistutbildning än.
Totalt har 5 756 studenter tagit examen och av dem har 3 513 blivit specialister inom åtminstone ett område. 757 studenter är dubbelspecialister och enligt statistiken har en person fått sex specialistbevis utfärdade.
Vissa specialiteter har fått nya namn genom åren, men i grafiken nedan listas de under det namn som beviset är utfärdat i.
Klicka på grafiken för en förstoring.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Om 28 procent är mycket eller lite är svårt att svara på, säger Magnus Hultin. Däremot verkar andelen vara konstant över tid.
– Det vi ser är att det är en väldig bredd och det bör det ju vara, men vi har ingen golden standard.
Nationellt medel för motsvarande grupp individer är enligt Umeås siffror 23 procent allmänspecialister.
Läs också: Så har specialistbevisen i olika specialiteter fördelats sedan 1970
Dagens Medicin har frågat de sex andra lärosätena som bedriver läkarutbildning, men inget lärosäte har motsvarade statistisk som Umeå.
”Tyvärr har vi ingen sådan statistik, men det skulle vara intressant att ta fram det. Det skulle också vara intressant att se om det skiljer sig åt mellan olika lärosäten”, skriver Bertil Lindahl, ordförande i programkommittén för läkarprogrammet vid Uppsala universitet i ett mejlsvar.
Linköpings universitet har däremot tittat på fördelningen bland de ST-läkare som svarat på regionens egen ST-barometer. Av de 270 som svarat på den senaste har 19 procent valt allmänmedicin.
Kommentar
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.