måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Vrinnevilistan tar plats i Östergötland

Publicerad: 17 september 2006, 17:47

Nybildade sjukvårdspartiet Vrinnevilistan tar sig med största sannolikhet med god marginal in i Landstinget i Östergötland.


Med 240 av 272 valdistrikt räknade har Vrinnevilstan 10,6 procent av rösterna i landstingvalet, och klarar sig därför med god höjd över ribban på 3 procent.

Partiet är en nykomling inom landstingspolitiken i Östergötland, och bildades som ett missnöjt sjukvårdsparti då akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping stängdes, för att sedan öppnas igen efter några månader på grund av opinionen.

Två av Vrinnevilistans toppnamn är läkare.   Lars-Göran Pettersson, röntgenöverläkare vid Vrinnevisjukhuset, är förstanamn på partiets valsedlar. Helene Andersson Molina, ST-läkare i ortopedi på samma sjukhus, står som andranamn.

På Vrinnevilistans valprogram står att Vrinnevisjukhuset ska vara kvar som akutsjukhus med dygnetrunt-öppen kirurgi.  Universitetssjukhuset i Linköping ska profileras tydligare mot högspecialiserad sjukvård, och Lasarettet i Motala ska få en större bredd.

Hur samarbetet i Landstinget i Östergötland kommer att se ut blir en svår nöt att knäcka.   Den styrande majoriteten består av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.  Kristdemokraterna i Östergötland har sagt att de inte tänker regera med Vrinnevilistan, eftersom partiet inte uteslutit ett samarbete med socialdemokraterna.   Och inom s är intresset för att samarbeta med Vrinnevilistan svalt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev