Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vårdutbildning

Yrkeserfarenhet ska göra det lättare att utbilda sig

Publicerad: 21 januari 2021, 13:24

Det behövs fler vägar in i vårdens legitimationsyrken, anser regeringen.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Det ska bli enklare för den med yrkeserfarenhet från vården att läsa högre utbildning. Hur det ska gå till ska tre myndigheter reda ut.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetLäkarförbundetSvenska läkaresällskapetSKRUniversitetskanslersämbetet

Regeringen vill att det ska bli enklare för den som har undersköterskekompetens från gymnasiet eller en examen från yrkeshögskolan att komma vidare till yrken som kräver högskoleexamen. Universitetskanslersämbetet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan får därför ett gemensamt uppdrag att kartlägga hur gymnasieskolans, vuxenutbildningens, yrkeshögskolans och högskolans utbildningar kan komplettera varandra. Även folkhögskolornas utbildningar ska ingå i utredningen.

Dessutom ska myndigheterna reda ut hur den som har yrkeserfarenhet, men som saknar högskoleutbildning, lättare ska kunna utbilda sig till exempelvis sjuksköterska. 

Målet är att skapa fler vägar in till legitimationsyrkena. Universitetskanslersämbetet ska också titta på om det kan skapas en utbildningsväg som kombinerar studier och arbete i vården.

Uppdraget ska också innehålla en redogörelse för hur universitet och högskolor arbetar med validering av yrkeserfarenhet och yrkesutbildning. Fackförbund, professionsföreningar och Sveriges Kommuner och Regioner ska involveras i uppdraget. 

En första delredovisning ska lämnas till regeringen i höst och uppdraget ska slutredovisas i december 2022.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev