Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fleromättat fett från fisk minskade risken för plötslig hjärtdöd

Män som inte tidigare har drabbats av hjärt-kärlsjukdom, skyddas mot plötslig hjärtdöd av de fleromättade omega-3-fettsyrorna som finns i fisk. Resultatet kommer från en studie gjord av forskare vid flera sjukhus i Boston, USA.
Annons:
Forskarna har följt en grupp manliga läkare som ingår i en stor hälsostudie som påbörjades 1982. Under de 17 år som studien har pågått, har 119 män drabbats av plötslig hjärtdöd utan att tidigare haft någon känd hjärt-kärlsjukdom. Från 94 av dessa män kunde blodprov tas och jämföras med blodprov från friska män som matchades med avseende på ålder och rökvanor. I blodet mättes nivåerna av fleromättade omega-3-fettsyror. Det visade sig att den fjärdedel av männen som hade de högsta nivåerna av fleromättade omega-3-fettsyror löpte 81 procents lägre risk att drabbas av plötslig hjärtdöd, jämfört med den fjärdedel av männen som hade de lägsta nivåerna. Fjärdedelen med de näst högsta nivåerna hade 72 procent lägre risk jämfört med dem med de lägsta nivåerna. Forskarna tror att den skyddande effekten delvis kan bero på den antiarytmiska inverkan som omega-3-fettsyror har, vilket visats i tidigare djurstudier och på cellnivå. Eftersom mer än hälften av fallen av plötslig hjärtdöd sker hos människor som inte tidigare har en känd hjärt-kärlsjukdom, föreslår forskarna att det eventuellt skulle kunna vara förebyggande att äta mer fisk.

Lotta Lannebo

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler