Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fleromättade omega-3-fettsyror minskade risk för plötslig hjärtdöd

Patienter som nyligen haft en hjärtinfarkt löper lägre risk att drabbas av plötslig hjärtdöd om de äter fleromättade omega-3-fettsyror. Det visar en studie som presenteras i veckans nummer av Circulation.
Annons:
Det är en grupp forskare i bland annat Santa Maria Imbaro i Italien som genomfört studien. De har följt 11 323 patienter som haft en hjärtinfarkt inom tre månader innan studien började. Patienterna som fick någon form av farmakologisk behandling och livsstilsråd, delades in i fyra slumpmässiga grupper. En grupp fick tillskott av fleromättade fettsyror, en fick tillskott av vitamin E, en grupp fick tillskott av båda, och en grupp utgjorde kontroll. Patienterna följdes under 3,5 år. Då hade 1 031 patienter avlidit, varav 265 i plötslig hjärtdöd. Statistiska analyser kunde göras för att avgöra om tillskott av fleromättade omega-3-syror hade en skyddande effekt. Det visade sig att efter fyra månader var den relativa risken att drabbas av plötslig hjärtdöd sänkt med 53 procent för dem som ätit de fleromättade fetterna. Forskarna föreslår att den skyddande effekten kan bero på de arytmiförebyggande egenskaper som fleromättade omega-3-fettsyror har uppvisat i tidigare studier.

Lotta Lannebo

Kommentarer