Epitelceller från bronkerna hos en patient med cystisk fibros fungerade normalt efter tillförsel av ett ämne som finns naturligt i luftvägarna. Det visar en avhandling av Charlotte Andersson.
Cystisk fibros är en sjukdom som leder till tjockt slem i lungorna, upprepade infektioner och en immunreaktion som förstör lungvävnaden och försämrar lungfunktionen. FLER KANALER. I vänster bild ses sparsamt med det rödbruna kanalproteinet CFTR i cytoplasman i CF-cellerna. Efter behandling med GSNO, till höger, ses mer rödfärgat CFTR i cytoplasman och i cellmembranen. Då fungerar också transporten av kloridjoner ut ur cellen." BORDER="0"FLER KANALER. I vänster bild ses sparsamt med det rödbruna kanalproteinet CFTR i cytoplasman i CF-cellerna. Efter behandling med GSNO, till höger, ses mer rödfärgat CFTR i cytoplasman och i cellmembranen. Då fungerar också transporten av kloridjoner ut ur cellen. Sjukdomen orsakas av en muterad gen som kodar för en kanal som transporterar kloridjoner genom cellmembranet. Kanalen består av ett protein, CFTR. Den vanligaste mutationen leder till att jonkanalen förstörs inne i cellen. Följden blir att transporten av kloridjoner genom cellmembranet inte fungerar. I dag finns endast symtomatisk behandling av cystisk fibros. Men biomedicinaren Charlotte Andersson har visat att ämnet S-nitrosoglutation, GSNO, leder till att jonkanalen mognar och transporteras till cellmembranet i celler från patienter med cystisk fibros. Förhoppning om ny behandling GSNO finns naturligt i luftvägarna, men patienter med cystisk fibros har en onormalt låg koncentration. Mekanismen är ännu okänd, men kanske påverkar GSNO ett så kallat veckningsprotein, eller chaperone. Veckningsproteinet gör att kanalen kan mogna, ta sig till cellmembranet och transportera ut kloridjonerna. - Ingen har ännu påbörjat någon klinisk studie med GSNO, men för- hoppningsvis kommer det att visa sig effektivt som behandling av patienter med cystisk fibros, säger hon. Studierna har gjorts på odlade celler från luftvägsepitel från en patient med cystisk fibros. Charlotte Andersson lade nyligen fram sin avhandling vid institutionen för medicinsk cellbiologi, Uppsala universitet.
Helena Mayer
Nyhetsbrev
Missa inga viktiga nyheter. Registrera dig för vårt dagliga nyhetsbrev och få dem direkt i inkorgen.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.