Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lite vetenskapligt stöd för populära bakterier

RIKSSTÄMMAN 2003: Allt fler produkter med hälsosamma bakterier, probiotika, dyker upp på hyllorna i våra matbutiker. Flera anses verksamma, men än så länge är det få som är vetenskapligt väldokumenterade.
Annons:
Tarmkanalen innehåller fler mikroorganismer än det finns celler i hela kroppen. Redan för 100 år sedan lanserades de första teorierna om att vissa tarmbakterier kan vara skadliga i för stort antal och om de passerar genom tarmväggen. En övervägande sackarolytisk tarmflora, det vill säga bakterier som får näring från kolhydrater, och där bifidobakterier och laktobaciller dominerar, anses ofta gynnsam. Med den informationen inledde professor Nils-Georg Asp en presskonferens under torsdagens Riksstämma. Presskonferensen föregick ett symposium samma dag om hälsoeffekter av probiotika. Forskningen kring probiotika har intensifierats på senare år och det finns ett stort kommersiellt intresse för både läkemedel och livsmedel med probiotiska mikroorganismer som aktiv komponent. -Det finns många produkter på marknaden och många av dem vet man har effekter. Men fortfarande finns dock få välkontrollerade interventionsstudier som belyser probiotikas effekter i behandling och förebyggande av sjukdomar, säger Nils-Georg Asp. Han nämner Proviva-drycken som en av få sådana väldokumenterade produkter.

Annika Benno Hjerpe

Kommentarer