Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Läkemedel som stabiliserar dopamin godkänt mot schizofreni

Ett nytt läkemedel mot schizofreni har godkänts i Sverige och EU. Läkemedlet Abilify (aripiprazol) är en så kallad dopaminstabiliserare, en ny typ av läkemedel som bygger på Nobelpristagaren Arvid Carlssons forskning.
Annons:
Läkemedlet balanserar flödet av signalsubstansen dopamin i hjärnan, både över- och underproduktion motverkas, i stället för att som nuvarande antipsykotiska läkemedel stänga av flödet. Även hjärnans serotoninsystem påverkas av läkemedlet. I studier har Abilify visat sig lämpa sig väl för långtidsbehandling av schizofrenipatienter. Effekten kommer snabbt och medlet påverkar exempelvis hallucinationer, förföljelsetankar, inbundenhet, depressiva och kognitiva symtom, uppger läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb, som marknadsför Abilify.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler