Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ny Wigzell på Socialstyrelsen

Olivia Wigzell blir ny enhetschef vid Socialstyrelsen, där hennes mamma, Kerstin Wigzell, var generaldirektör 1998 till 2004.
– Min mamma är inte min måttstock, säger Olivia Wigzell

Annons:

Från den 1 april ska Olivia Wigzell leda enheten för uppföljning och utvärdering vid Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

– Det ska bli jättespännande. Jag ser verkligen fram emot att att börja på Socialstyrelsen, säger Olivia Wigzell.

Vad ska du göra?

– Jag ska leda den enhet som återkommande följer upp och rapporterar om tillståndet i den svenska sjukvården. Vi kommer att arbeta ganska nära regeringskansliet och rapportera om hur olika politiska reformer på hälso- och sjukvårdsområdet blir i praktiken. Även landsting och kommuner är i stort behov av uppföljning av hur vården fungerar. Vi ska också arbeta med en bred kunskapsöversikt.

Går du i mammas fotspår?

– Haha, det var ett antal år sedan hon slutade och hittills har faktiskt inte en enda kommenterat det. Hon är inte min måttstock i livet. Jag tror att alla har anledning att reflektera över sin relation till sina föräldrar.

Så vem är din måttstock?

– Den har jag förhoppningsvis skapat själv.

Olivia Wigzell har varit kommun- och landstingspolitiker (s) i Stockholm och förbundssekreterare för Vårdförbundet. Men närmast kommer hon från arbetet som sekreterare i ansvarskommittén.

– Det var otroligt spännande och jag har lärt mig jättemycket.

Vad är du mest nöjd med i det arbetet ?

– Bland annat att vi har tillämpat medborgarnas perspektiv och att vi har fokuserat på att det ska vara likvärdig vård oavsett var man bor i landet och att vi har lagt förslag som går att realisera.

Hur var det att arbeta ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors?

– Han är helt underbart kreativ och orädd. Du vet, en sån där person som man är tacksam efteråt att man har haft möjlighet att arbeta tillsammans med.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler