Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Granskningsnämnden fäller kritiskt tv-inslag om läkare

Uppdrag Gransknings reportage om läkaren Rafik Abu-Ramadan frias av Granskningsnämnden. Däremot fälls ett uppföljande inslag i Västnytt, där en patient kritiserade läkaren. Inslaget stred enligt Granskningsnämndens beslut mot kravet på saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet. 

Annons:

I januari sände Sveriges Televisions Uppdrag Granskning ett reportage om läkaren Rafik Abu-Ramadan. Där berättade man bland annat att läkaren fått fyra varningar av HSAN, överförskrivit beroendeframkallande läkemedel, använt sig av manipulerade tjänstgöringsintyg och bedömts som olämplig att arbeta som läkare av Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Malmö.

Rafik Abu-Ramadan anmälde reportaget till Granskningsnämnden för radio och tv med motiveringen att det stred mot kravet på saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet. Men i ett beslut i dag, den 15 oktober, friar Granskningsnämnden inslaget.

Enligt Granskningsnämndens bedömning har SVT visat rimlig grund för sakuppgifterna och läkaren, liksom övriga berörda parter, fått möjlighet att bemöta kritiken i programmet. Det kan därför inte anses strida mot kravet på opartiskhet och saklighet, menar nämnden.

Granskningsnämnden anser också att trots att den bild som gavs av Rafik Abu-Ramadans yrkesutövning var ett intrång i hans personliga integritet, så var intrånget på grund av hans ställning som läkare motiverat av ett allmänintresse. Inslaget strider därför enligt beslutet inte heller mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Däremot fälls ett uppföljande inslag som det regionala nyhetsprogrammet Västnytt gjorde dagen efter reportaget i Uppdrag Granskning. I inslaget i Västnytt uppgav en patient som behandlats av Rafik Abu-Ramadan att han först vid tredje besöket fick rätt diagnos, diskbråck.

I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att inslaget gav en bristande beskrivning av händelseförloppet när patienten sökte vård och därmed stred mot kravet på saklighet.

Eftersom uppgifterna i inslaget inte stämde kan det faktum att ett dokument med Rafik Abu-Ramadans namn syntes i bild inte heller motiveras av ett allmänintresse och därför strider inslaget också mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, menar Granskningsnämnden.
 

Läs tidigare artiklar om Rafik Abu-Ramadan:

Omstridd läkare får fortsätta

Ifrågasatt ortoped en dyr affär för Mölndal

Avstängd läkare får full lön

Förundersökning inleds om ortoped på Sahlgrenska

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler