Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Läkaren Annika Dahlqvists rekommendationer av kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det har Socialstyrelsen nu slagit fast.

Annons:
Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Två dietister anmälde i december 2005 Annika Dahlqvist till Socialstyrelsen, eftersom de ansåg att hennes kostråd äventyrade patienternas säkerhet. Detta eftersom hon rekommenderar kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes.

I sitt beslut konstaterar Socialstyrelsen att Annika Dahlqvists rekommendationer kraftigt avviker från Svenska näringsrekommendationer, SNR, och de gällande nationella riktlinjerna för vård och behandling vid diabetes mellitus.

Men Socialstyrelsen har också bland annat inhämtat ett yttrande från professor Christian Berne, verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Christian Berne skriver i sitt utlåtande att Annika Dahlqvists kostråd är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ett antal studier har visat effekter av kolhydratsnål kost i ett kortare perspektiv och evidens för farlighet har inte framkommit i hittills gjorda systematiska litteraturgenomgångar, skriver Christian Berne. Eftersom metodens långtidseffekter är okända kan behandlingen dock behöva följas upp över tid i ett nationellt kvalitetsregister, som Nationella diabetsregistret, menar han och understryker också läkarens ansvar att följa upp patienter med relevant provtagning över tid.

Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att myndigheten ansluter sig till Christian Bernes yttrande och bedömer att Annika Dahlqvist rekommendationer av låghydratkost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes i dag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Annika Dahlqvist var tidigare verksam som allmänläkare på Njurunda vårdcentral utanför Sundsvall, men slutade sedan hon hade stoppats från att ge sina kostråd om mer fett och mindre kolhydrater till diabetiker.

Fler länkar:

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler