Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sarah Wamala generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut

Sarah Wamala, medicine doktor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, har utsetts till ny generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut, FHI. I dag presenterades Gunnar Ågrens efterträdare.
Annons:

Sarah Wamala arbetar som avdelningschef inom centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting. Tidigare har hon bland annat varit enhetschef och forskningsledare på FHI.

– Jag är väldigt glad över det förtroende som getts mig. Det blir en stor utmaning som känns både spännande och rolig. Folkhälsofrågorna har hamnat högt på agendan i samhället och kommer att bli än mer viktiga i framtiden, säger Sarah Wamala i ett pressmeddelande.

– Det känns också bra att veta att det finns mycket duktiga medarbetare på FHI som jag kommer att arbeta tillsammans med. FHI har en stark position både i Sverige och internationellt när det gäller folkhälsofrågor. Den positionen vill jag göra ännu starkare.

Sarah Wamala får jobbet i konkurrens med tio andra personer som också hade sökt jobbet som generaldirektör för Folkhälsoinstitutet i Östersund, däribland Jan Cedervärn, avdelningschef på FHI, och Lars Grangert, tidigare tandvårdsdirektör i Gävleborg och Jämtland.

– Sarah Wamala har en gedigen utbildning, kan folkhälsofrågorna mycket väl och har ett stort kontaktnät såväl nationellt som internationellt. Hon har omvittnat goda ledaregenskaper och ett stort engagemang. Jag är övertygad om att Sarah Wamala kommer att bli en utmärkt generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) i pressmeddelandet.

Sarah Wamala är docent i samhällsmedicin och medicine doktor i medicin/folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet. Hon är 41 år och är född och uppvuxen i Uganda där hon även skaffat sig en examen i nationalekonomi.

Hon har även gästforskat vid Harvard School of Public Health och Wellington School of Medicine, USA.

Gunnar Ågren har varit chef för FHI sedan 1999. Han slutar den 31 oktober.Sara Wamals debattinlägg i DN om ohälsosam livsstil

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler